O gradovima duhovima već smo pisali u nekoliko navrata. Nažalost, očito ih diljem planeta ima veći broj, a ovo je priča o jednom takvom gradu koji se nalazi u Turskoj.

Grad dvoraca pod nazivom Burj Al Babas u sjeverozapadnoj Turskoj (blizu grada Mudurnu) izvorno je osmišljen za privlačenje stranih gostiju. Nakon što je izgrađeno više od 500 istih vila u obliku dvorca i uloženo više od 200 milijuna eura u projekt, došlo je do snažnog pada turskog gospodarstva.

Vječna pustoš

Situacija je takva da je danas 587 vila prazno, a Burj Al Babas nosi naziv Grad Duhova. Iako tornjevi podsjećaju na Disneyland, daleko je to od slavnog zabavnog parka. Ponajprije jer je u najpoznatijem zabavnom parku svijeta vječna gužva, a ovdje – vječna pustoš koja podsjeća na ekonomske nevolje u kojima se država našla.

Burj Al Babas - 5 Burj Al Babas - 5 (Foto: Getty Images)

Projekt je započeo 2014. kada su braća Yerdelen i Bulent Yilmaz, građevinski poduzetnici iz Istanbula, krenuli s ostvarivanjem ambicioznog plana. Prilikom izrade dizajna inspirirali su se svojim rodnim gradom. Vile oponašaju istanbulske znamenitosti - toranj Galata i Djevojačku kulu.

Nepogrešiva formula?

Također su odabrali dobro strateško mjesto. Mudurnu je poznato lječilište puno termalnih izvora, tako da bi obližnji izvori u regiji napunili hidromasažne kade u svakom domu i dali toplinu za podno grijanje.

Izvorni plan uključivao je 700 vila za koje se očekivalo da će privući strane kupce koji provode odmor u Turskoj zbog njezine mediteranske klime. Kuće su se prodavale za 350 do 500 tisuća eura svaka, ovisno o lokaciji - cijena koja je odgovarala bogatijoj bliskoistočnoj klijenteli.

Planiran je i trgovački centar, zajedno s vrtovima i jezerima na cijelom imanju od 250 hektara. Projekt je u početku bio uspješan. Od planiranog broja vila oko 350 prodano je kupcima iz Katra, Bahreina, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije.

Burj Al Babas - 3 Burj Al Babas - 3 (Foto: Getty Images)

No nisu svi bili zadovoljni. Neki mještani bili su frustrirani što su dvorci odlutali od Mudurnuove tradicionalne arhitekture u osmanskom stilu, dok su se drugi brinuli da će razvoj oštetiti obližnje šume.

Budućnost Grada Duhova

No došlo je do potresa na globalnom financijskom tržištu, cijena nafte je pala, te je mnogo potencijalnih kupaca odustalo od nekretnine. To je, zajedno s rastućom inflacijom u Turskoj, političkim previranjima i ekonomskim padom, navelo investitore da podnesu zahtjev za stečaj, čime je projekt zaustavljen 2018.

Ostalo je 587 dovršenih domova i oko 30 milijuna eura duga. Godine 2019. braća su dobila dopuštenje da dovrše izgradnju ugovorenih kuća nakon što je poništena njihova odluka o bankrotu, ali pandemija COVID-a sve je ponovno zaustavila.

Cijeli projekt tad je kupila multinacionalna američka korporacija, koja će pokušati spasiti ovaj grad, ali zasad su i dalje ostali nizovi napuštenih trokatnih dvoraca. Budući da infrastruktura nikada nije dovršena, u kućama se trenutačno ne može živjeti.

Danas napušteni grad privlači samo znatiželjne posjetitelje koji žele zaviriti i doživjeti ovo mjesto.

Kako se cjenkati u Istanbulu? Trikovi uz koje ćete lakše uvjeriti prodavače da spuste cijene Istanbul Istanbul Istanbul - 5 +5 Istanbul - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju