Mnoge gradove na području današnje Europe (ali dijelom i Azije i Afrike) osnovali su i izgradili stari Rimljani. Među tim su gradovima i Pariz, Istanbul, London

Ali dok su ta tri grada izrasla u velegrade, neki su pak doživjeli tužnu sudbinu te su prestali postojati. Ipak, i danas su prisutne njihove ruševine, iz kojih možemo jako puno naučiti, pa krenimo s predstavljanjem nekih od njih čije ostatke možete vidjeti i dandanas.

Pompeji (Italija)

Pompeji su vjerojatno najpoznatiji napušteni rimski grad. Dok je većina gradova na ovom popisu bila napuštena zbog ekonomskih razloga ili rata, Pompeji su dramatično uništeni i pokriveni erupcijom Vezuva 79. godine. Nakon stoljeća zaborava, u jednom su trenutku iskopani, te otad pružaju uvid u svakodnevni život nekadašnjih Rimljana. Vulkanski pepeo sačuvao je "netaknutima" brojne ljude i životinje, od kojih su neki doslovno u trenutku erupcije uhvaćeni na spavanju. Pompeje se obično razgledava prilikom posjete Napulju, s obzirom na to da se nalaze relativno blizu Maradonina grada.

Baelo Claudia Baelo Claudia (Foto: Getty Images)

Baelo Claudia (Španjolska)

Baelo Claudia bio je mali rimski grad u blizini današnjeg Gibraltara u Španjolskoj. Počeo je kao ribarsko mjesto koje se razvilo tijekom vladavine cara Klaudija. Na kraju je napušten, a danas je jedna od velikih zanemarenih rimskih atrakcija u južnoj Španjolskoj. Također je odličan za jednodnevni izlet za one koji posjećuju Gibraltar. Spomenimo samo da je u Španjolskoj nedavno pronađen još jedan grad iz toga doba – Cabaneta, što je samo dokaz da diljem Carstva postoje još uvijek neotkriveni rimski gradovi.

Timgad (Alžir)

Timgad je jedan od najistaknutijih rimskih gradova na svijetu i nalazi se na UNESCO-ovu popisu od 1982. Poznat je po izvrsno očuvanom mrežnom planu rimskoga grada i odlično je mjesto za učenje o planiranju rimskoga grada. Osnovao ga je car Trajan oko 100. godine. Alžir zasigurno ima neke od najdojmljivijih rimskih ruševina, ali zemlju je komplicirano posjetiti, te ih nažalost zbog toga malo ljudi ima priliku i vidjeti.

Efez Efez (Foto: Getty Images)

Efez (Turska)

Radi se o možda i o najpoznatijem grčko-rimskom gradu duhova u Turskoj. Nekada je bio jedan od najvažnijih gradova Rimskog Carstva, ali su rat i kasniji problem s lukom doveli do njegova napuštanja. U Efezu se nalaze neke od najboljih ruševina u Turskoj, uključujući Celzijevu knjižnicu i kazalište u Efezu.

Palmira (Sirija)

Palmira je jedno od najljepših rimskih mjesta, ali i jedno od najtežih za posjet zbog sukoba u Siriji. Nalazi se u pustinji u središtu Sirije i nekada je grad bio jedan od najbogatijih i najvažnijih u istočnim regijama Carstva. Obogatio se dok je preko njega prolazio Put svile. Njegove su ruševine još uvijek impresivne i govore o slavnim danima (iako su dodatno oštećene tijekom Sirijskog građanskog rata). U svakom slučaju, vjerujemo da će nekad biti prilike za posjet Palmiri.

Zagonetna kultura: Sve što niste znali o moćnim Etruščanima, prethodnicima Rimljana Etruščani - 1 Etruščani - 2 Etruščani - 3 +1 Etruščani - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju