U mračno doba, kad su probijeni švedski tuneli, skriveni u šumama Jämtlanda, teško bi itko mogao zamisliti da će jednom u Gällö (između Östersunda i Sundsvalla) dolaziti sportaši iz cijelog svijeta.

Ideja o gradnji tunela rodila se još početkom 20. stoljeća, a uskoro je probijena i planina kako bi se dobilo 12 tisuća četvornih metara prostora koji će se koristiti u vojne svrhe. Sagrađen je 1942. da bi se koristio za proizvodnju i čuvanje oružja.

Nakon što su stigla miroljubljivija vremena, tunel se zatvorio, a 2015. započela renovacijom tunela i dvije godine kasnije otvorio jedan od najboljih skijaških resorata u Europi koji radi cijele godine - Mid Sweden 365. Ponuda aktivnosti i smještaja neumorno raste tako da se posjetitelji u krugu oko arene mogu upustiti u avanture kanuima ili baviti trail trčanjem.  

U deset sati dnevno, koliko je tunel otvoren može primiti 200 posjetitelja, odnosno 2000 posjeta na dan ako se računa da svati skijaš odradi oko sat vremena treninga. Krug po stazi iznosi 1,3 kilometra, a visina tunela je šest metara.

Ledice, umjetni led i stalna temperatura od minus četiri Celzijeva stupnja omogućuju skijanje u svako doba godine, dana i noći. No tijekom održavanja staza tunel ne radi, pa je prije posjeta dobro provjeriti na stranicama Mid Swedena.

Pariške katakombe - 1 Putovanja Kosti, droga i oružje: Gradovi koji leže na nevjerojatnim mrežama tunela

Onima koji se odluče zaputiti u Švedsku i okušati u biatlonu, skijaškom trčanju ili ski crossu na raspolaganju je i smještaj nedaleko od tunela. Hostel Mid Sweden 365 gostima nudi spavanje u pet drvenih kućica s 20 kreveta na kat. Na oko tri kilometra nalazi se kamp Viking u Revs Sundsjönu. Zelenilo uz jezero, pješčana plaža, pub i restoran nude sve što treba posjetiteljima željnima aktivnog odmora.

Najveća u Europi: Tržnica na kojoj je vojska čuvala "vozila budućnosti" Riga - 1 Riga - 4 Riga - 3 +0 Riga - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju