Od rimskih vremena naovamo nicale su i bivale su razrušene mnoge utvrde na Jadranu... ili one u zaleđu s vrlo dobrim pogledom na jadran. Čuvale su gradove, plovne i trgovačke putove, a danas uglavnom čuvaju uspomene na davna i burna vremena ili su dobile sasvim novu, najčešće kulturnu namjenu pa tako nude jedinstveni doživljaj umjetnosti s fantastičnim pogledom i dobrom pričom

Od Istre do Dubrovnika u nasljeđe smo dobili brojne utvrde među kojima je teško izavrati najljepše. Donosimo prvih sedam, uvjereni da je jedino ispravno da ovaj članak dobije i nastavak... 

Utvrda Punta Kristo, Pula

Punta Kristo Punta Kristo (Foto: Shutterstock)

Utvrda Punta Christo najveća je austro-ugarska fortifikacija izgrađena je krajem 19. stoljeća kao dio projekta koji je Pulu trebao pretvoriti u ratnomornarički centar čitave Monarhije i kada je području Pule je od 1881. do 1918. godine izgrađeno 31 zdanje obrambene namjene. Mjesto je odabrano zbog izvrsnog geografski položaja s pogledom na ulaz u pulski zaljev te s druge strane mora na Muzil i Brijune.

Nakon Drugog svjetskog rata utvrda je napuštena, a nakon desetljeća zanemarivanja utvrda Punta Kristo postala je popularno mjesto za odražavanje koncerata, izložbi i drugih kulturnih manifestacija.

Trsatska gradina (Trsatski kaštel), Rijeka

Trsatska gradina Trsatska gradina (Foto: Shutterstock)

Trsatski kaštel sa 138 metara visokoga brijega iznad kanjona Rječine kao na dlanu promatra riječki Stari grad i sve putove prema njemu – s mora ili s kopna. Sagrađen je na mjestu na kojemu se oduvijek nalazila liburnijska osmatračnica odakle se kontrolirao put iz unutrašnjosti prema moru, a kao sjedište župe spominje se 1288. godine.

Trsatski je kaštel jedna od najstarijih fortifikacija u Primorju. Stradala je u velikom potresu 1750. godine i od tada je samo propadala do drugog svjetskog rata. Konačno je obnovljena u 2. polovici 20. stoljeća te je postala „riječkom tvrđavom kulture i duha“, rado posjećivano mjesto s bogatim i raznovrsnim kulturnim programom.

Tvrđava Nehaj, Senj

Nehaj Nehaj (Foto: Shutterstock)

Tvrđava Nehaj, kockasti simbol grada Senja, sagrađena je 1558. godine. S pogledom na sve četiri strane svijeta smještena je na strateškom položaju s kojeg je nadzirala i more i kopno. S vrha tvrđave otvara se nevjerojatan pogled na Primorje i otoke Rab, Goli, Prvić, Cres i Krk te na Učku i Velebit.

Tvrđavom danas upravlja Gradski muzej Senj. U njoj možete razgledati zbirke Senjski uskoci i Senjska primorska kapetanija, izložbe Senjske crkve kroz povijest i Gradski i plemićki grbovi Senja. U tvrđavi Nehaj održavaju se kulturne i glazbene priredbe, znanstveni skupovi i druga događanja, a vrh tvrđave popularni je vidikovac.

Tvrđava sv. Nikole, Šibenik

Tvrđava sv. Nikole Tvrđava sv. Nikole (Foto: Shutterstock)

Tvrđava sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku jedinstven je primjer venecijanskog renesansnog fortifikacijskog graditeljstva i spomenik svjetske graditeljske baštine. Izgrađena je u 16. st. na mjestu nekadašnjeg benediktinskog samostana sv. Nikole po kojemu je i dobila ime, na otočiću Ljuljevcu.

Zadaća joj je bila da s mora štiti grad Šibenik i njegovu luku, kao i ušće rijeke Krke sve do Skradina. Izvršavala ju je i više nego dobro jer Šibenik nikada nije bio napadnut s mora. Tvrđava je napuštena nakon odlaska austrougarske vojske početkom 20. stoljeća, a nedavno je potpuno obnovljena te od 2019. i otvorena za javnost.

Tvrđava Klis, Klis (Split)

Klis Klis (Foto: Shutterstock)

Tvrđava Klis bila je jedna od najvažnijih tvrđava u Hrvatskoj. Mjesto na kojemu je tvrđava izgrađena, kao i njegova burna povijest, bili su određeni položajem i povijesnim putevima od mora prema unutrašnjosti. Tvrđava je podignuta na nepristupačnoj strmoj hridi na prijevoju između masiva Kozjaka i Mosora, a „posao“ joj je bio nadzor i obrana putova kojima se stizalo na jadransku obalu. Iako se ne zna točno kada je ova tvrđava izgrađena, poznato nam je da je već u 2. stoljeću pr. Kr. ovo područje bilo naseljeno, a sama tvrđava prvi put se spominje u 5. stoljeću.

U 9. stoljeću Klis je bio dvor kneza Trpimira, a kasnije je postao sjedište Primorske Hrvatske. Danas se na Kliškoj tvrđavi priređuju brojne kulturne priredbe i događanja, a pogled na Split, pogotovo noću, naprosto je čaroban.

Tvrđava Fortica (Španjola), Hvar

Fortica Fortica (Foto: Shutterstock)

Iznad grada Hvara nadvila se čuva ga tvrđava Fortica, ili kako je Hvarani zovu - Španjola. Izgrađena je za mletačke vlasti u Hvaru početkom 16. stoljeća na mjestu utvrde koja se počela graditi još 1278. godine, kao dio gradskih zidina s kojima je činila jedinstven obrambeni sustav.

Godine 1579. godine udar groma zapalio je skladište baruta i tvrđava je doslovno odletjela u zrak. Obnovljena je tek u 17. stoljeću. Danas je u njoj izložena zbirka amfora te raznih eksponata iz antike i srednjeg vijeka. Ako vas i ne oduševljavaju povijest i arhitektura, sasvim će vas sigurno oduševiti pogled na grad Hvar i Paklene otoke.

Tvrđava Lovrijenac, Dubrovnik

Lovrijenac Lovrijenac (Foto: Shutterstock)

Iako je teško odlučiti se za jednu od pet dubrovačkih tvrđava, ovaj put je pobijedio Lovrijenac. Od milja ga nazivaju „dubrovačkim Gibraltarom“, a njegove bijele zidine koje se uzdižu 37 metara na klisuri iznad mora prilično su impresivna slika. Zidovi tvrđave prema morskoj strani debeli su i do 12 metara.

Za današnji izgled Lovrijenca odgovoran je Juraj Dalmatinac. S Lovrijenca su u more skakali i najbolji svjetski skakači, a danas je tvrđava popularno mjesto za vjenčanja. Svake godine na Igrama pretvara se u jednu od najljepših ambijentalnih pozornica na svijetu. Ako je na programu DLJI Hamlet, budite sigurni da se igra na Lovrijencu.

 

I Hrvatska je na popisu: 5 najljepših (i najluđih) košarkaških igrališta na svijetu Košarkaško igralište u Francuskoj- 1 Košarkaško igralište - 3 Košarkaško igralište - 2 +0 Košarkaško igralište u Dubrovniku - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju