Ukoliko volite prirodu i niste od onih kojima je na putovanju najviše stalo do gradskog betona i znamenitosti, prema zadnjem istraživanju trebali biste se zaputiti u zemlju tisuću jezera – Finsku.

Zapravo, ovo sve skupa uopće ne zvuči loše. Odete malo u prirodu, izguštate se, a onda puni dojmova vratite se u smještaj i odete chillati u finsku saunu... Čini nam se da bi čak i oni kojima prirodne ljepote nisu na prvom mjestu, pristali na nešto ovakvo.

Global Travel Wildlife Index za 2019. godinu, rangirao je zemlje prema različitim kriterijima: bioraznolikost, nacionalni parkovi, briga za okoliš i njegovo očuvanje... Ove godine još je održana i održivost okoliša, što je stvar koja je nedvojbeno važna svim ekološki svjesnim putnicima.

Svi ti kriteriji jasno su pokazali – Finska je najbolja zemlja za uživanje u prirodi na svijetu. Ekološki osviješteni Finci drže do održivosti okoliša, bioraznolikost je također visoka, a krajolici u najmanju ruku čudesni.

Iako zadnjih godinu dana zemlja bilježi veliki rast broja posjetitelja, priroda se itekako čuva i brine se za održivost. Zemlja tisuću jezera prvo mjesto zauzela je i zahvaljujući svojih 39 nacionalnih parkova i činjenici da 73 posto njene površine prekriva – šuma.

Slovenija Slovenija (Foto: Getty Images)

Drugo mjesto u poretku zauzela je još jedna skandinavska zemlja – Švedska, a zatim slijede Brazil, Kanada, SAD, Norveška, Španjolska, Njemačka, Poljska i Slovenija. Istraživanje je obuhvatilo ukupno 107 zemalja, a na popisu se našla i Lijepa Naša, i to u prvoj trećini poretka. Naime, Hrvatska je zauzela 35. mjesto, jedno iza Bugarske, a ispred Maroka.

Mislite da je Hrvatska najljepša? Samo krenimo po svijetu abecednim redom... Australija - 4 Australija - 1 Australija - 9 +6 Australija - 7

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju