Lijepa Naša nevjerojatna je zemlja koja na malom prostoru krije toliko senzacionalnih prirodnih kreacija da smo sigurni kako bismo je godinama mogli istraživati i uživati u ljepoti prirode. Ali da bismo je objektivno mogli proglasiti najljepšom na svijetu... teško.

Svaki dio Zemlje očaravajući je na svoj način, tako da bismo teško mogli sastaviti objektivnu listu najljepših zemalja. Osim toga, ljepota je u oku promatrača, a i o ukusima se ne raspravlja. Zato je naš savjet da putujete i otkrivate nove zemlje prije negoli tvrdoglavo zaključite kako živimo na najljepšem komadu planeta jer samo kad pogledate našu fotogaleriju Australije, oči će vam ispasti. ;) I zato volite svoju, a i ostale zemlje te čuvajte prirodu!

Australija je šesta najveća zemlja na svijetu, široka kao udaljenost između Londona i Moskve. Potpuno drugi svijet, s više klokana nego stanovnika. Prepuna prirodnih ljepota i bogata florom i faunom kakve nema nigdje na svijetu. To je Australija. Jedno je sigurno ― ona je ogromna i trebat će vam više navrata kako biste mogli zbilja doživjeti sve što ona nudi. No ove prirodne ljepote jednostavno ne smijete propustiti...

Veliki koraljni greben

Najbolje prirodne ljepote Australije ne mogu proći bez najveće živuće cjeline na svijetu. Veliki koraljni greben najveći je na svijetu, a može se vidjeti čak iz svemira. Nalazi se duž sjeveroistočne obale Australije. To područje skriva bogat podvodni život uključujući različite vrste riba, kornjača i dupina, a da ne govorimo o prekrasnim bojama koralja. Za svakoga ronioca to je neizbježan izazov i predivna avantura.

Dvanaest apostola

Zaputite li se na istraživanje jugoistočne Australije Velikom oceanskom cestom, najpoznatijom australskom turističkom rutom, moći ćete posjetiti Dvanaest apostola. Nevjerojatna prirodna formacija stijena uronjena je u ocean tik do obale. Nekada su te stijene bile dio obalnih klifova, no kao posljedica tisućljetne erozije divljih oceanskih valova, danas ponosno i čvrsto stoje same za sebe i izazivaju strahopoštovanje onoga tko ih promatra.

Uluru

Najpoznatija ikona Australije masivna je formacija stijena Uluru u centralnoj Australiji. Starosjedilački narod Anangu, u čijem se vlasništvu Uluru nalazi, već je dugo protiv penjanja na stijenu koju smatraju svetom. Iako bi se uskoro u potpunosti trebalo zabraniti penjanje po Uluruu, ne treba se odvraćati od te destinacije. Postoje mnogi vidikovci i staze za penjanje okolo stijene. Pogled prema stijenama je predivan, osobito za vrijeme izlaska i zalaska sunca, a čak i mijenjaju boju ovisno o kretanju sunca. Također, tamo možete mnogo naučiti o Aboridžinima i aboridžinskoj kulturi te značaju koji imaju za Australiju.

Zaljev morskih pasa

Na najzapadnijoj točki kontitenta smjestila se jedna od najljepših plaža. Ne samo što je ta plaža vizualno privlačna već je i dom jedne od manje poznatih australskih životinja ― dugonga. Na tom području obitava više od 10.000 dugonga. Naravno, ima i morskih pasa, ali ne u tako velikom broju kako biste mogli pomisliti po nazivu zaljeva. Također ima dosta dupina. Na području Monkey Mia možete ih vidjeti u većem broju i vrlo su prijateljski raspoloženi.

Slapovi MacKenzie

Slapovi Mackenzie jedni su od najvećih slapova u Australiji. Nalaze se u prekrasnom prirodnom području Nacionalnog parka Grampians u Victoriji, nešto više od 3 sata vožnje automobilom od Melbournea. Postoje brojne pješačke i penjačke staze prikladne za ljude svih dobi i penjačkih sposobnosti, a pružaju umirujući pogled na slapove.

Nacionalni park Kakadu

Nacionalni park Kakadu nalazi se 170 kilometara južnije od Darwina na sjeveru Australije. Dug je gotovo 200 kilometara i veći je od gotovo cijele Slovenije. Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj flori i fauni te velikoj bioraznolikosti, ali i kulturnim vrijednostima autohtonog domorodačkog stanovništva, park je proglašen najljepšim nacionalnim parkom Australije i uvršten je na listu UNESCO-ove prirodne baštine. Također, u parku se nalaze neke od najstarijih i najvećih kolekcija prapovijesnih petroglifa na svijetu starih i do 40.000 godina.

Jeste li vi posjetili koju od destinacija? Koju biste još prirodnu destinaciju u Australiji istaknuli?  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju