Stari kontinent krije pregršt čudesnih krajolika koje valja otkriti. Često, najbolji način za njihovo otkrivanje je odabir aktivnog odmora, a ovo su samo neke od lokacija gdje možete uživati u penjanju, trčanju, skijanju, bicikliranju...

Chamonix

Iznad ovog slavnog skijališta dominiraju bijeli vrhovi Mont Blanca, no Chamonix se kao i u zimi za skijaške radosti, isplati posjetiti i u toplijim mjesecima. Naime, tada kombinacija prekrasnih alpskih vidika, beskrajnih planinskih putova i živahnog centra grada, stvaraju grad odličnim odredištem za beskrajne šetnje i trčanje. A dobra je stvar što staza ima toliko, da će napore preživjeti i oni koji možda i nisu u najboljoj kondiciji.

Algarve

Lijepo vrijeme kroz sva četiri godišnja doba, čini ovu portugalsku regiju poželjnim odredištem. No, posebno zadovoljni mogu biti bajkeri, jer biciklističkih staza uz samu obalu ima „mali milijun“, a svladat će ih kako oni u sjajnoj formi, tako oni i u nešto lošijoj. Naravno, u blizini su i mnogi zgodni gradovi, tako da bicikliranje prirodom možete spojiti i s kušanjem lokalnih delicija svugdje usput.

Islandski vulkani

Island je dom izuzetno upečatljivih krajolika, a ovdje se kao savršena aktivnost nameće trčanje, zbog čistog zraka i dobro održavanih staza. Slijedite rute koje će vas provesti crnim pijeskom ili poljima lave, a ljeti trčite i noću, jer ćete možda zbog polarne svjetlosti zaboraviti koje je doba dana. Za one željne ekstremnih avantura, tu je utrka Fire & Ice Ultra u kojoj treba preći ni manje ni više nego 250 kilometara...

Korzika

Ovaj kršoviti mediteranski otok, jedno je od najljepših mjesta za duge šetnje prirodom u cijeloj Europi. Naime, njegove staze vode pokraj plaža, ali i brda te šuma. Postoji mnogo ruta koje možete odabrati, ali najpoznatija je GR20, koja spaja sjever s jugom otoka. Ukupno se proteže na 150 kilometara, a potrebno je oko dva tjedna da ju se završi. Smještaja ima u planinskim skloništima, a unatoč strmim stazama, čim ugledate pogled zaključite kako je napor vrijedio.

Dolomiti

Možda kad je riječ o skijanju najprije pomislite na Francusku i Austriju, no vjerujte, talijanski Dolomiti na sjeveroistoku zemlje idealno su mjesto za omiljenu zimsku aktivnost. Uz skijanje u nekom od brojnih razvikanih i manje razvikanih središta, postoje i staze za kros, no vjerojatno će velika većina vas ipak odabrati spuštanje padinama Madonne di Campiglio i Cortinne d'Ampezzo. Naravno, s obzirom da ste u Italiji, možete očekivati i sjajnu hranu, jer se gastronomski užitci i „Čizma“ slažu kao jing i jang.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju