Mnogo prije nego što se povijesni grad Jajce smjestio u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, na njegovu je mjestu bio raskošni vodopad.

Danas je taj ljepotan od 17 metara, kako piše visitjajce.com, prepoznatljivi simbol grada. Prema podatku Turističke zajednice kantona Središnja Bosna sedra s koje s spušta visoka je 21 metara visitmycountry.net prenosi riječi turističkog vodiča koji tvrdi da se radi o oko 20 metara. Metar manje-više ne utječe na njegovu ljepotu, koja je zaista čarobna. 

Počast mu se odaje prvog vikenda u kolovozu, kada se organizira međunarodno natjecanje u skokovima. 

Vodopadi privlače turiste iz cijelog svijeta koji žele znati više o divu koji je nastao prije 50 tisuća godina na mjestu gdje se rijeka Pliva ulijeva u Vrbas, nakon čega zajedno nastavljaju put prema Savi.

Ispod samog vodopada nalazi se bazen dubine deset metara koji pruža dodatnu sigurnost natjecateljima.

 

Nekadašnja prijestolnica bosanskih kraljeva nudi i druge atrakcije koje vrijedi obići, poput Jajačke tvrđave, za koju susjedi kažu da je „najtvrđa“ u Bosni.

Medvjed kula također krije burnu prošlost. Neki smatraju da ime duguje debelim zidovima, no drugi tvrde da su ondje bili medvjedi kojima su se bacali kažnjenici.

Osim obilaska kulturnih i povijesnih spomenika, posjetitelji uživaju u šetnjama uz Malo Plivsko jezero ili istražujući planinarske putove.

Punkufer sladoled Aktualno Najbolje osvježenje ovog vikenda u Zagrebu: Poziv na odličan i besplatni sladoled koji se ne odbija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju