Članovi redakcije punkufer.hr su veliki fanovi Bosanskih piramida i pozorno pratimo svaki korak, tako da nam ne zamjerate, nego bolje krenite jednoga dana s nama u istraživanje!

Inače, visina vode u novootkrivenom tunelu iznosi u prosjeku 70-80 cm. U ovu sekciju podzemnog labirinta ljudska noga nije kročila već tisućama godina. Preliminarni nalazi francuskih ronioca potvrđuju da je tunel dugačak blizu 100 metara. Kroz manji otvoreni dio se vidi kako se tunel nastavlja još tridesetak metara i onda skreće udesno, javljaju na portalu Piramida Sunca.

Drugi krak ovog tunela dugačak je pet metara i onda je blokiran ubačenim materijalom. Pošto ovaj dio nije pod vodom, Fondacija će se fokusirati na čišćenje ovog zatrpanog dijela. Početkom svibnja postavljena je iluminacija u očišćenom dijelu podzemnog labirinta, kao i reflektor ispred sekcije s vodom.

Ovo otkriće na najbolji način potvrđuje ispravnost hipoteze dr. Semira Osmanagića iz 2005. godine da se mreža prahistorijskih podzemnih tunela pruža ispod čitave Visočke doline te da su podzemne vode vrlo značajan element piramidalnog kompleksa. Fokus istraživanja u periodu 2010.-2014. i ubuduće će biti usmjeren ka dolasku ispod Bosanske piramide Sunca, pa će se tako nastaviti čistiti tuneli u smjeru jug – jugoistok.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju