Muradymovskoe Gorge: pećine u Baškiriji
Ovaj nacionalni park nalazi se u Baškirskoj republici, a u njemu se, u dolini jezera Bolshoi Eek, nalazi 46 potpuno različitih pećina. Nema dviju pećina s istom morfologijom, mikroklimom, sedimentima, hidrologijom ili životom. Na mjestu gdje rijeka siječe vapnenac nalaze se gotovo okomite stijene koje na pojedinim mjestima dosežu visinu od 100 metara. Najpoznatije i najomiljenije mjesto za turiste je pećina Pigeon u kojoj žive špiljski golubovi i šišmiši, a u njoj su otkriveni ljudski i životinjski fosili koji datiraju iz mezozoika.

Otok Nade i drevni megalitski blokovi
Tajanstveni otok Nade nalazi se na zapadnom dijelu jednog od najčišćih i najljepših jezera u Uralskom području, jezeru Turgoyak. To je jedno od biološki najraznolikijih područja krcato znanstvenicima, slikarima, pjesnicima i ostalim kreativcima, koji ovdje dolaze u potrazi za inspiracijom. Mnogi od njih je nalaze u megalitskim kamenim blokovima, starijih i od 60.000 godina. Najveća turistička atrakcija zasigurno je pustinjakova pećina i tajanstveni megalitski kompleks koji su znanstvenici otkrili tek 2004. godine, a koji je vjerojatno sagrađen prije 6000 godina.

Jezero Aushkul
Jedno od najljepših jezera u južnom Uralu zasigurno prava je meka za paraglajdere. Isto tako ovo jezero povezuju s mnogim legendama i mitovima u narodnim pričama. U 18. stoljeću ovo je područje postalo nadaleko poznato po vazama koje se izrađuju od minerala jaspisa. Cijelo dno jezera obloženo je ovim mineralom koji se lako može skupljati. Ovdje možete plivati, loviti ribu ili rakove. Malo zapadnije od jezera nalazi se planina Ausch–Tau na kojoj se nalazi nekoliko poznatih grobova, uključujući i jedan od - arapskog šeika. Svi oni koji su pokopani na ovoj planini su poznait kao propovjednici islama, tako da je ova planina poznata čak i u Meki u Saudiskoj Arabiji.

Rezervat Visimsky: iskonski rezervat prirode
Ovaj rezervat prirode pravi je školski primjer toga kako jedan rezervat mora izgledati i što sve mora sadržavati. Priroda je ovdje dala mašti na volju. Rezervat se nalazi na zapadnim padinama središnjeg Urala u blizini rijeke Chusovoi. Ovo je regija prepoznatljiva po divljini i drevnim šumama. 2001. UNESCO je ovo područje proglasio rezervatom biosfere, a granica između Europe i Azije nalazi se u samom rezervatu.

Yangantau – vatrena planina
Na prvi pogled jedna sasvim obična planina. Ali kad se malo bolje zagledate vidjet ćete da isijava neku čudnu toplinu i dim. Unatoč tome što nije vulkanskog karaktera te što je smještena izvan svih seizmoloških područja, na ovoj planini izbijaju stupovi pare i dima kojima temperatura varira od 37 pa sve do 150 stupnjeva Celzijevih. Na ovoj planini nalazi se 90 metara duboko okno u kojem je temperatura 380 stupnjeva. Nitko ne zna koliko dugo planina gori. Prema legendi, na vrhu planine nalazilo se stablo bora koje je jedne noći pogodio grom. Od te noći na ovoj planini svakodnevno izbijaju stupovi pare i dima koji su po mnogočemu ljekoviti.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju