Prilikom izgradnje novog mosta preko Dunava u Budimpešti radnici su naišli na grobnicu za koju su arheolozi pretpostavili da pripada velikom vojskovođi. Riječ o pronalasku grobnice brzo se prošila među povjesničarima i znatiželjnicima diljem svijeta.

U komori je pronađen kostur muškarca, nekoliko kostura konja, veliki mač napravljen od metala, keramika, nakit te ostalo oružje koje se tradicionalno pripisuje Hunima. Sve to upućivalo je na činjenicu da je konačno pronađen grob ovog ratnika.

No, kako to biva kod velikih otkrića, ubrzo su se javili znanstvenici koji su tvrdili da je nemoguće govoriti da je pronađen grob Atile, bez detaljnih analiza ostataka i nalazišta. Čim su se pojavili znanstvenici iz drugih dijelova svijeta koji su tvrdili da to nije posljednje počivalište ovog ratnika nestao je i pronalazač istog - Loran Eotvos. Sve da bi se na kraju ispostavilo da Loran Eotvos nije ni znanstvenik ni zaposlenik Sveučilišta u Budimpešti, ali i da pronađeni ostaci nisu pripadali slavnom ratniku.

Daljnjim analizama utvrđeno je da se radi o mumiji koja je podrijetlom iz vremena dinastije Ming u Kini, te da je sve režirano kako bi se privukao publicitet.

Iako je Atila bio veliki vojskovođa, još veća od njega ostala je tajna gdje je njegovo posljednje počivalište. Legenda govori da je Atila umro na dan slavlja svojeg vjenčanja s princezom Ildico. Njegovi najvjerniji vojnici odabrali su posebno mjesto uz Dunav na kojem su ga pokopali sukladno tadašnjim običajima. U nadi da se sačuva tajna lokacije gdje je pokopan kako nitko ne bi mogao oskvrnuti grob, svi vojnici su odmah ubijeni.

Mada je ovo moglo biti jedno jako veliko otkriće koje je moglo osvijetliti sam lik i pojavu velikog Atile, ipak je ispalo da se radi o varci i privlačenju publiciteta. Pa ako u vama čuči arheolog, i imate puno vremena i dozvola...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju