Ilulissat, odnosno Jakobshavn na danskom je najveći grad na zapadu Grenlanda, smješten oko 350 kilometara od Arktičkog kruga. Omiljen među turistima, Ilulissat je polazišna točka za posjet istoimenom fjordu koji je 2004. zaštitio UNESCO. Nedaleko od grada je aerodrom koji putnike povezuje i s glavnim gradom Islanda Reykjavíkom, što je idealno za planiranje ture po sjeveru.

Tijekom ljeta Ilulissat je meta za avanturiste koji žele pobjeći od vrućina i gužvi – broj stanovnika i pasa koji vuku saonice na Ilulissatu je gotovo izjednačen.

Jedan od popularnijih smještaja ondje je Blue Room, gdje je cijena noćenja od oko 1150 kuna, a osim smještaja i spektakularnog pogleda gosti mogu krenuti na jedan od izleta čamcem, kajakom ili poletjeti na zračni safari.

Grenland - 3 Grenland - 3 (Foto: Getty Images)

Poželite li posjetiti najveći otok na svijetu, najbolje su vrijeme za putovanje ljetni mjeseci. Tijekom srpnja i kolovoza prosječne temperature u Ilulissatu kreću se od oko 4°C do 11°C.

Osim novca, deblje odjeće i strpljenja na putovanju (u slučaju magle ili nevremena letovi se često odgađaju) trebat će vam i sredstvo protiv komaraca. Iako ih se povezuje s toplijim krajevima, komarci žive i na sjeveru, a s obzirom na to da su jako gladni, dosadniji su i otporniji od južnih.

Gradovi duhovi - 4 Putovanja Tu više ne kroči ljudska noga: 7 najstrašnijih napuštenih gradova svijeta

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju