DAN 1

Ako ste ljubitelji kave, a posebice one turske, vjerujemo da ćete prve jutarnje sate htjeti provesti u jednom od brojnih kafića koji nude upravo tursku kavu. Njih ima zaista mnogo, a iskustvo ispijanja kave u jednom od najljepših gradova Balkana zaista je nezaboravno. Nakon kave, okrijepite se sarajevskom zeljanicom i razgled grada može početi.

Provedite prije podne na popularnoj Baščaršiji, koja je srce Sarajeva. Izgradnja Baščaršije je započela davne 1462. godine dok je pravi procvat doživjela tek u 16. stoljeću. Na centru Baščaršije možete vidjeti Sebilj, javnu fontanu koja svojim izgledom pomalo podsjeća na kiosk. Baščaršija je srce Sarajeva, a na jednom mjestu okuplja brojne suvenirnice, dućane, kafiće i restorane.

Nakon razgledavanja Baščaršije, posjetite jednu od mnogih ćevabdžinica te isprobajte prave sarajevske ćevape. Preporučujemo vam ćevabdžinicu Mrkva koja se nalazi u samom srcu Baščaršije, u smjeru prema gradskoj vijećnici.

Nakon ručka, posjetite brojne atrakcije u središtu grada kao što su: Aškenaška sinagoga; Katedrala Srca Isusova iz 1889. godine; Gradska vijećnica koja je sarajevski najljepši objekt izgrađen u pseudomaurskom stilu; Gazi Husrev-begova džamija iz 1531. godine; Latinska ćuprija (most na kojem je izvršen atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju) te Tunel spasa koji je izgrađen ispod sarajevskog aerodroma.

Večer provedite u jednom u brojnih kafića u srcu Baščaršije. Kako bi pronašli pravo mjesto za provod pronađite malu besplatnu knjižicu Sarajevski Navigator u kojoj ćete pronaći sve što trebate znati o Sarajevu.

DAN 2

Jutro započnite slično kao i dan prije, no umjesto kave posladite se toplom čokoladom u Zlatnoj ribici (Kaptol 5), po nekima je to jedan od najljepših kafića na cijelome Balkanu. Ako se nakon toga želite ohladiti, posjetite Terme Ilidža ili provedite vrijeme u jednom od brojnih muzeja kao što su: Povijesni muzej BIH; Gradski muzej Sarajevo; Nacionalni muzej BIH; Muzej Brusa Bezistan; Muzej Mlija Izetbegovića; Židovski muzej, itd.

Nakon posjete termama ili muzeju, odmor potražite uz rijeku Miljacku. Ako imate volje, popnite se na jedno od brojnih brdašca koji okružuju Sarajevo i iskoristite priliku i fotografirajte grad iz ptičje perspektive.

Na večer se opustite u noćnoj šetnji Baščaršije, ipak je ona mjesto većine zbivanja u Sarajevu. Sjednite u jedno od Ćevabdžinica i okrijepite se prije večernjeg izlaska.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju