U potrazi za lijepom prirodom, povijesnim znamenitostima, finom janjetinom i domaćim štrudlama, kao i (kad malo zatopli) mjestima za kupanje u rijeci nedaleko od Zagreba - dobra je ideja krenuti starom cestom za Rijeku.

Gorski kotar slagalica je prekrasnih kadrova: Idilično Vrbovsko, slikoviti kanjon Kamačnik u šumovitom masivu Velike Kapele koji predstavlja raj za šetače i ljubitelje prirode te šetnica oko Čogrljeva jezera samo su neke od obveznih stanica toga kraja.

Nažalost, na popisu znamenitosti nije nekoć impozantni kaštel Zrinsko Frankopanski ili grad Severin. Oronuo i napušten dvorac moćnim kulama daje naslutiti da se radi o nekoć prekrasnom mjestu, a danas u njegovim odajama fijuče vjetar noseći lišće i požutjelih stranica knjiga, staklo krcka pod đonovima, a stare grede prijete urušavanjem.  Iako su vrata Severina zatvorena, znatiželjni turisti pronalaze načine kako ući unutra (i time se dovode u opasnost) kako bi otkrili tajne bršljanom obraslih zidova. 

Bez obzira na to što unutrašnjost nije otvorena za javnost, dvorac se isplati obići zbog onog što je ostalo od nekadašnjeg parka koji je svojedobno proglašen spomenikom parkovne arhitekture te ribnjaka, vodoskoka i kapelice sv. Florijana. Stepenasti perivoj s drvećem koje nije karakteristično za taj kraj nekoć je plijenio poglede svojom ljepotom, ali se i danas ondje osjeti karakteristični mir i spokoj kojem doprinosi okolno zelenilo. Obiđete li dvorac, stići ćete do vidikovca s kojeg puca čarobni pogled na Kupu čiji tok vijuga uz livade i stabala na kojem se vrijedi zadržati. 

Na stranicama Turističke zajednice Grada Vrbovskog može se doznati kako nema pouzdanih podataka kada je kaštel izgrađen, ali pretpostavlja se da je na litici niknuo krajem 15. st. ili početkom 16. st. Njegovi vlasnici bili su Frankopani Tržački, da bi kasnije došli u ruke Nikole Šubića Zrinskog i njegove žene Katarine.

Dvorac je još nekoliko puta mijenjao vlasnike da bi ga 1823. kupio plemić Ambroz Vranyczany Dobrinović. Neriješenoo vlasništvo nad imanjem zasigurno je glavni krivac zbog kojeg je nekoć impresivno mjesto zapušteno, ali nadamo se da će mu marljive ruke vratiti ljepotu kakvu zaslužuje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju