Ulovljen u centru kruga kojeg tvore gradovi Krakov, Brno, Beč, Bratislava, Budimpešta i Košice, slovački dvorac Bojnice idealna je točka na putu na kojem čovjek ni ne zna kud bi prije krenuo.

Riječ je o jednom od najpoznatijih i najljepših dvoraca Slovačke, izgrađenom u 12. stoljeću za vrijeme Ugarskog kraljevstva, na visoravni s koje puca predivan pogled na grad u podnožju. Stoga je u svojim počecima i bio u rukama mađarske elite, među kojima su bili kralj Ladislav V i kralj Matija Korvin.

Matija je toliko volio ovaj dvorac da je tu često zalazio i pod stablom lipe donosio važne odluke. Danas je ista ta lipa poznata kao lipa kralja Matije, a nas pak neodoljivo podsjeća na lipu njegova imenjaka iz Zagorja. Matija Korvin i Matija Gubec, te njihove klasno suprotstavljene lipe. Šta ti je povijest! No, vratimo se na dvorac Bojnice i pritom samo napomenimo da je lipa kralja Matije stara gotovo 700 godina, a još uvijek uredno dočekuje svoje posjetitelje.

Nakon smrti kralja Matije, dvorac prelazi u ruke još jedne, nama poznate, ugarske plemićke obitelji Zapolja. Bogata obitelj u 16. stoljeću bacila se na preuređenje dvorca koji je do tada više ličio na drveno-kamenu utvrdu. Tek sada on dobiva svoj veličanstveni izgled koji je stoljećima kasnije dograđivan – dok nije dosegao veličanstven izgled kakav ima danas, pomalo inspiriran romantičnim dvorcima francuske doline Loire.

Kasnije je, za vrijeme čehoslovačke države, prešao u ruke češkog poduzetnika Jana Antonina Bate. Ako vam pak i njegovo ime zvuči poznato, ne pričinjava vam se. Da, to je isti onaj tip koji je otvorio tvornicu za proizvodnju cipela Bata.

Kad je čehoslovačka vlast 1945. godine odlučila da je „sharing – caring“ i shodno tome konfiscirala Batinu imovinu, dvorac je postao sjedište nekoliko državnih institucija. Danas je u vlasništvu države, te je bogatiji za Slovački narodni muzej u kojem se čuvaju izvorni namještaj i umjetnička zbirka Palffyjevih.

Danas je dvorac Bojnice i vrlo popularan među redateljima i snimateljima koji već na prvi pogled vide da je ovo savršena kulisa za snimanje fantastičnih i bajkovitih filmova i serija. U njemu se održava popularni Međunarodni festival duhova, te Ljetni glazbeni festival. Svake godine posjeti ga više od 200 000 posjetitelja, a ako se zateknete među njima, nemojte propustiti posjetiti stalaktitnu špilju ispod dvorca povezanu s 26 metara dubokim dvorskim zdencem.

U parku koji ga okružuje nalazi se i ZOO Bojnice, jedan od najposjećenijih zooloških vrtova Slovačke, a dvorac nadgleda istoimeni grad na rijeci Nitri, pa kad završite s obilaskom dvorca, možete se spustiti među pučane i vidjeti kako oni žive.

Dvorac obilježen ljubomorom i alkemijom: Crni biser Francuske na čije se krovove svi vole popeti Chateau de Jumilhac, Francuska - 1 Chateau de Jumilhac, Francuska - 2 Chateau de Jumilhac, Francuska - 3 +1 Chateau de Jumilhac, Francuska - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju