Zateknete li se u Parizu i među glavnim atrakcijama grada u turističkim vodičima ugledate Dom invalida, mogli biste se iznenaditi. Neobično? Pomalo bizarno? Samo na prvu.

Pariški Dom invalida (ili tzv. Led Invalides) zapravo nije ono što biste odmah pomislili. Riječ je o raskošnom kompleksu baroknih zgrada unutar kojeg su smješteni muzeji i spomenici vezani uz francusku vojnu i ratnu povijest.

To su primjerice Vojni muzej Francuske vojske, Muzej suvremene povijesti, Muzej reda oslobođenja, mauzolej na kojem su pokopani francuski vojnici, među kojima je i sam Napoleon Bonaparte s članovima svoje obitelji.

Dom invalida osnovan je u 17. stoljeću, iz želje kralja Luja XIV („Kralj sunce“) da pruži pomoć vojnicima i na neki način im time oda počast za sve što su učinili za domovinu.

Kroz povijest je ovo mjesto bilo i poprište najznačajnijih događaja u francuskoj povijesti, poput Francuske revolucije. Tada su revolucionari, između ostalog, krenuli na juriš i na Dom invalida.

Prepoznat ćete ga iz daljine po velikoj kraljevskoj kapeli, tj. visokoj crkvi koja dominira kompleksom. Gradnja ove crkve inspirirana je rimskom Bazilikom sv. Petra.

Neobično ime dobio je prema bolnici i domu za umirovljene veterane koji su ovdje izgrađeni. Danas se ovdje nalaze i starački dom, medicinski centar i slične institucije.

Također se nalazi u blizini drugih pariških atrakcija kao što su šetalište uz rijeku Seine, Eiffelov toranj, Park Tuileries… Stoga ga svakako obiđite na svojoj pariškoj turi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju