Jeste li za šetnju u prirodi koja nije prelagana, ali ne iziskuje ni veliko planinarsko iskustvo? Zateknete li se na Pirenejima, dolina Ordesa je pravo mjesto za vas. Jedna od najljepših atrakcija Španjolske ima staze prikladne za gotovo svakoga – iskustvo će biti nezaboravno, a fotografije nerealne.

Službeno je otkrivena 1820. godine, no bilo je potrebno cijelo stoljeće kako bi se mapirao svaki detalj te cijelo područje proglasilo nacionalnim parkom. Kako i ne bi, kad se ova ljepotica proteže 11 kilometara u duljinu, a prostire se na površini od 156 kilometara kvadratnih.

Na prvi pogled je već sama po sebi impresivna i ne treba puno da poželite proći njome. Okružena je dramatičnim stijenama visokima preko 800 metara i prekrivena šumama koje se penju do pola litica, ostavljajući gole vrhove da ulijevaju strahopoštovanje.

No, ovdje se nalazi još nekoliko zanimljivosti zbog kojih se isplati doći. Dolina je poznata po svojim prekrasnim vodopadima i divljini, a ovdje živi jedna od najbrojnijih populacija pirenejskih divokoza u Europi (zbog čega su i dobile ime po Pirenejima).

Vodopad koji obavezno trebate vidjeti je slavni „Konjski rep“ ušuškan u zelenilu šuma i livada, te lako dostupan svima. Do njega ćete stići prateći istoimenu stazu Cola de Caballo.

Četiri su najpoznatije staze kojima se možete prošetati

Prva je tzv. The valley floor duljine 16 kilometara, za koju će vam trebati oko 7 sati. Nije teška i nema velik uspon, pa je prikladna za gotovo sve posjetioce, što je – osim predivnih prizora - i razlog njene popularnosti.

Druga je Faja de Pelay duljine 22 kilometra, za koju će vam trebati oko 9 sati. Spektakularna šetnja ipak iziskuje malo penjanja po strmim stijenama u početku, no zato vas čekaju divni prizori južnih litica.

Treća je Faja Racon duljine 11 kilometara, za koju će vam trebati oko 6 sati. Iako nije popularna kao ostale tri, ona vam omogućuje najbliži kontakt s klifovima, a možda i susret sa simpatičnim divokozama.

Četvrta je Faja de las Flores duljine 16 kilometara. No, trebat će vam čak 10 sati jer je u pitanju pravo planinarenje s usponom od gotovo 1200 metara. Pripremite se na nezaboravne prizore, ali i dijelove koje ćete trebati prijeći hodajući paralelno uz stijene, držeći se za uže i klinove zabijene u stijene. Nisu svi fanovi ovog dijela, no dobra je vijest da se možete vratiti i znati da ste i dalje vidjeli većinu glavnih atrakcija.

Predivan izlet u bilo koje doba godine

Dolina Ordesa dio je Nacionalnog parka Ordesa y Monte Perdido na sjeveru Španjolske na samoj granici s Francuskom, te ujedno njegova najposjećenija atrakcija. Tako ovdje dobivate 2 u 1: priliku za šetnju jednom od najljepših dolina, ali i priliku za produljiti boravak u prirodi i baciti se na planinarenje.

Inače je Monte Perdido treća po veličini planina na Pirenejima, a ime „izgubljena planina“ dobila je zahvaljujući činjenici da se njen vrh ne vidi s francuske strane. UNESCO ju je upisao na popis svjetske baštine u Europi kao jedinstven krajolik sela, farmi, polja, pašnjaka i planinskih putova.

Klima je umjerena zahvaljujući utjecaju Atlantskog oceana, no vrijeme može biti promjenjivo stoga ponesite ekstra slojeve. Dolazak u bilo koje doba godine bit će predivno iskustvo, no možda je ipak sigurnije doći u sunčanom dijelu godine kada su dani dulji.

Do Ordese je najlakše doći autom ili shuttle busom koji polazi iz pitoresknog mjesta Torla. Karta u jednom smjeru koštat će vas 3 eura, a povratna 4,5 eura.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju