Sunce, pijesak, kulturne i povijesne znamenitosti, „vibra“ Lisabona i Porta privlače turiste u Portugal. No prijestolnica porta, ojačanog vina koje se osobito cijeni, veličanstvena dolina 300 kilometara sjeverno od Lisabona, posljednjih je desetljeća sve češći razlog zašto se ta zemlja nalazi na popisu omiljenih svjetskih destinacija.

Dolina Douro ili Alto Douro područje je oko rijeke Duero u portugalskoj povijesnoj oblasti Trás-os-Montes e Alto Douro, na sjeveroistoku portugalske regije Sjeverni Portugal. Najpoznatije je po svojoj proizvodnji vina koje seže unatrag oko 2000 godina. Kilometre i kilometre terasastih vinograda UNESCO je upisao u vrijednu zbirku svjetske baštine 2001. godine, što je potaknulo Portugalce da ulože vrijeme i novac kako bi privukli veći broj posjetitelja u taj čarobni kraj kojim dominira rijeka Duero duga 895 km, od čega 209 km putuje Portugalom. Ona izvire u Sierra de Urbión na sjeveru Španjolske i jednim dijelom čini prirodnu granicu između Španjolske i Portugala. Kraj grada Porta, gdje najčešće i započinje istraživanje portugalskog sjevera, gubi se u Atlantskom oceanu.

Drugi po veličini grad u zemlji poznat je po umjetničkoj sceni, a nakon što se zasite pulsirajuće energije ulica i trgova, turisti žedni novih iskustava odlaze na organizirane ture i degustacije u vinsku dolinu i često se odlučuju na plovidbu rijekom.

Drveni čamci rabelo ili barco rabelo koji su prenosili vrijednu kapljicu i danas neumorno plove i primaju znatiželjnike koji žele znati više o portu, ali i o samom plovilu. Njihova specifičnost je u ravnom dnu, odnosno izuzetno plitkom gazu koji omogućava plovidbu na gornjem toku rijeke. Rabelo se velikim dijelom razvio zajedno sa vinarstvom (prije svega uzgojem porta) u dolini rijeke, a sve do uvođenja željeznice je predstavljao najbrže sredstvo za prijevoz tereta u Portugalu.

Čamci koji su nekoć prevozili bačve vina uzvodno iz vinograda, danas nude kratke izlete, obično popraćene čašom porta ili pak vinskih koktela, kao što je Porto Flip, od porta, rakije i žumanjka.

Kako bi se u potpunosti doživjela dolina Douro, najbolje je krenuti uzvodno do vinske regije. Posjetitelji dubljeg džepa mogu birati i let helikopterom do mjesta Mesão Frio, na zapadnom rubu vinorodnog područja, ili pak idiličnog krstarenja luksuznim brodovima s bazenima.

Ide se i vlakom do Régue, luke iz koje se stoljećima otprema većina vina iz regije, ili dalje do Pinhãa. Klizeći po sredini toka, možete u potpunosti osjetiti i diviti se prostranstvima predivne doline.

Odlučiti se možete i na vožnju južno od Mogadoura, kroz selo Fornos, do udaljenog, ali spektakularnog vidikovca s pogledom na rijeku i orlove koji zajedno s prirodom čine spektakularan prizor. U parku prirode Douro naći ćete i plažu Congida gdje će vam praviti društvo mnoštvo riba i ptica, taman da se osvježite prije nego krenete ponovno u istraživanje predivnoga kraja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju