Agatha Christie bila je prava globetrotterica i inspiraciju za radnju svojih romana i likove poput Herculea Poirota i Miss Marple crpila je iz vlastitih životnih avantura, od odrastanja u Devonu do putovanja na Bliski Istok sa svojim mužem arheologom.

Cijelo stoljeće nakon objavljivanja njenog prvog romana Zagonetni događaj u Stylesu (1921.) i dalje je slavljena diljem svijeta kao kraljica kriminalističkog žanra.

1. Torquay, Engleska

Prva postaja za sve zagrižene fanove njen je rodni grad i u njemu se svake godine održava festival Agathe Christie. 1990. otvorena je i poučna staza s njenim imenom koja prolazi kraj 11 postaja povezanih s njom kao što je The Grand Hotel u kojem postoji poseban apartman Agathe Christie u kojem je spisateljica provela medeni mjesec. Staza vodi i kraj muzeja Torquay u kojem se nalaze originalne slike i rukopisi i kostimi koje je glumac David Suchet koji je godinama utjelovljivao detektiva Herculea Poirota, nosio u filmovima.

2. Greenway House, Engleska

Ova je kuća bila vikendica i svojevrsno utočište za Agathu, a danas je u vlasništvu države i posjetiteljima nudi uvid u svakodnevnicu obitelji Christie. U ovom je kraju Agatha smjestila i radnju svoja tri romana: Pet malih praščića (1942.), Sajam zločina (1956.) i Nesreća nevinih (1958.). imanje je smješteno u šumi, pokraj rijeke Dart i u njoj se nalazi pregršt osobnih predmeta poput knjiga, fotografija i lutaka.

3. Egipat

Christie nije skrivala duboku povezanost s Egiptom u koji je smjestila dva romana: Smrt dolazi na kraju (1944.) i Smrt na Nilu (1937.). Ideju za Smrt na Nilu dobila je tijekom putovanja luksuznim parnim brodom od Aswana do Luxora sa svojim drugim suprugom, arheologom Maxom Mallowanom. Danas je moguće bukirati ture po Nilu nalik na onu iz romana ili pak možete odsjesti u hotelu Old Cataract u Aswanu za koji se vjeruje da je upravo u njemu roman napisan.

4. Harrogate, Engleska

1929. autorica je misteriozno nestala na 11 dana iz svog doma u Berkshireu. Organizirana je velika potraga koja je uključivala 1000 policajaca a u potrazi je sudjelovao i Arthur Conan Doyle, tvorac detektiva Sherlocka Holmesa. Naposljetku je pronađena u hotelu Old Swan u Harrogateu i nije znala kako se tamo našla.

5. Istanbul, Turska

Vjeruje se da je vjerojatno najpoznatiji roman, Ubojstvo u Orient Expressu (1934.) napisan u sobi 411 u hotelu Pera Palace u Istanbulu. Taj je hotel u četvrti Beyoglu izgrađen upravo zbog putnika koji su putovali Orient Expressom iz Pariza i Londona do Istanbula. U hotelu danas postoji soba Agatha Christie u kojoj se nalaze portreti, knjižnica s njenim knjigama i replika pisaće mašine. 1979. soba se našla u svjetskim medijima kada je holivudska vidovnjakinja tvrdila da joj je duh Agathe Christie rekao da se u daskama u podu krije ključić od dnevnika u kojem se nalazi objašnjenje spisateljičinog misterioznog nestanka 1929. Začudno, ključić je pronađen ali ne i dnevnik.

6. Burgh Island, Engleska

Ovaj izolirani otok južno od Devona mjesto je radnje dva poznata Christiena romana: Deset malih crnaca (1939.) i Zlo pod sucem (1941.). Tijekom oseke do otoka vodi uski puteljak a tijekom plime jedini pristup je putem jedinstvenog prijevoznog sredstva - hidrauličkog vodenog traktora. Na otoku se nalazi Burgh Island Hotel uređen u art - deco stilu a sobe u hotelu nazvane su prema najpoznatijim likovima iz romana Agathe Christie.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju