Koliko god pisali o Italiji, ona nam nikad ne može dosaditi. Bilo da je riječ o hrani gdje bi svaki dan do kraja života mogli objaviti jedan recept, a ne bismo ih valjda spomenuli ni 50 posto, bilo da je riječ o čudesnim gradovima i građevinama koje ovdje možete naći na svakom uglu.

 Na prvi pogled, kad je ugledate, imate dojam da postoji samo u bajkama, ali na drugu, shvatite da je stvarna i da je za njenu izgradnju trebao itekakav napor, pa se bazilika gradila gotovo sto godina. Moguće da je toliko vremena trebalo i zbog činjenice kako je ovo remek djelo građeno isključivo kamenom koji se tamo nalazio, dakle, nisu uvozili niti brački, niti neki drugi.

Lokalci su ponosni na ovo čudo, pa kažu da čak i Talijani iz drugih gradova ovo smatraju nestvarnim i dolaze se svakodnevno diviti. E pa zamislite, kad fascinirate nekog iz Italije koji vjerojatno svaki dan hoda kraj nekog povijesnog spomenika, onda znate kako ste napravili veliku stvar!

Naravno, kao i iza svake prave priče, i iza ove se kriju razne legende, koje još pridonose mistifikaciji bazilike. Jedna kaže kako su Serafina i Fabiana, dvije djevojke, ugledale gospu kako u naručju drži Isusa koji krvari upravo na mjestu gdje je kasnije izgrađena bazilika.

Upravo putem djevojaka, svake godine prolaze brojni hodočasnici svladavajući križni put. Druga legenda kaže kako je mladić ovdje pao s visoke litice ali ostao potpuno neozlijeđen – jer ga je zaštitila svetost mjesta. Tu je i treća priča, o čarobnom izvoru na mjestu bazilike, s kojeg je pio jedan dječak i izliječio se od tuberkuloze. 

 

No, sve su to legende, a je li koja i istinita – nikad nećemo saznati. Izvrsna je vijest što se ovdje praktički može i prespavati. Jasno, ne u samoj crkvi, ali u hostelu koji je sagrađen odmah do i koji rado prima brojne znatiželjnike (vjerojatno i one koji vole priče i legende). Također, u blizini se nalazi i muzej pa ćete doznati i sve o bazilici, a možete jednostavno prileći na obližnjem proplanku i uživati u lijepom životu u još ljepšoj Italiji.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju