Nekad najobičnija poljana na kojoj su se stanovnici bavili poljoprivredom, a danas raskošan dvorac poznat po svojim zgusnustim krovovima i kulama - Chateau de Jumilhac dvorac je smješten u unutrašnjosti Francuske, u mjestu Jumilhac-le-Grand.

Inače, ovo mjesto nalazi se na cesti kojom je putovao Rikard Lavljeg Srca, a poznato je po idiličnoj prirodi i miru koji privlači bicikliste i ljubitelje jahanja konja. Njegov najpoznatiji simbol upravo je ovo masivno zdanje koje su tijekom povijesti opsjedali Vizigoti, Franci i Vikinzi, dok konačno u 15. stoljeću nije počeo poprimati svoj današnji izgled.

Vjeruje se kako je jedan od prvih stanovnika dvorca bio alkemist, a legende o njemu i dalje kruže hodnicima. U to vrijeme bavljenje alkemijom je bilo strogo zabranjeno – stoga danas njenu povijest možemo pratiti po tragovima koje je alkemičar ostavio za sobom u obliku brojnih kipova i malih detalja koji se mogu vidjeti čak i u načinu na koji su uređeni tzv. zlatni i srebrni dio vrta.

Najpoznatija soba je tzv. Chambre de la Fileuse u kojoj je bila zatočena Louise de Hauteford u 17. stoljeću. Zatočio ju je njen suprug kada je otišao u rat jer je htio biti siguran da ga neće varati niti se viđati s ikim dok ga nema. Rat se oduljio, a ona je ostala zatočena skoro 30 godina. No, zatočeništvo ju nije spriječilo da se potajno viđa, tj. dopisuje sa svojim ljubavnikom. Gdje ima volje, ima i načina!

Tijekom Francuske revolucije dvorac je konfisciran, no srećom nije uništen u odmazdi revolucionara nad bogatim vlasnicima koji su ga tek ponekad koristili. U 19. stoljeću posjed je preuzela obitelj Etienne koja je držala velik dio proizvodnje šećera u Nantesu, da bi zbog dugova kasnije bio preprodavan više puta.

Konačno, 1927. godine kupili su ga Odet de Jumilhac i njegova supruga Mathilde de Dreux-Breze, tako da je do danas dvorac u privatnom vlasništvu njihovog praunuka. On danas uživa u raskošnom dnevnom boravku, slikama na zidovima, tematski uređenim vrtovima…

A dobra vijest je da u dvorcu mogu uživati i posjetioci. Otvoren je tijekom cijele godine i posjet je moguć uz stručno vodstvo koje će vas provesti kroz njegovu povijest od srednjeg vijeka pa sve do danas. Također postoje i noćne ture, a moguće je i popeti se na krov dvorca odakle puca predivan pogled na dolinu Isle.

Shvatit ćete zašto ovaj dvorac zovu crnim biserom, a njegove krovove mnogi čak proglašavaju najljepšima u Francuskoj.

Ruta mimoza: Savršena cesta koja vodi kroz procvale žute krošnje Francuska, Ruta mimoza - 1 Francuska, Ruta mimoza - 2 Francuska, Ruta mimoza - 3 +3 Francuska, Ruta mimoza - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju