Coachella Valley ili dolina Coachella dio je pustinje Colorado i pripada okrugu Riverside u Kaliforniji. Proteže se od plitkog slanog jezera Salton Sea 70 kilometara prema sjeverozapadu, a široka je 25 kilometara. Smjestila se između planina Little San Bernardino i nacionalnog parka Joshua Tree na istoku i planina San Jacinto i Santa Rosa na zapadu koje je dijele od najbližih obalnih gradova Los Angelesa i San Diega.

Dolina je prije 1900. imala dva imena: Cahuilla, prema Indijancima koji su je nastanjivali i Conchilla, što na španjolskom znači "mala školjka“, prema fosilnim školjkama nađenim u dolini. Španjolsko ime pogrešno je napisano na službenoj karti i tako je nastala "Coachella".

Luksuzne toplice i golf-tereni

Zbog navodnjavanja dolina je postala plodno poljoprivredno područje, a na njezinu sjeveru nalaze se popularna pustinjska odmarališta, nastala uglavnom oko termalnih izvora.

Najpoznatiji od devet gradova koji su se smjestili u dolini Coachella je bez sumnje Palm Springs, popularan zbog noćnog života, aktivnih golf terena, finih restorana, nagrađivanih vina, luksuznih odmarališta i ekskluzivnih toplica, omiljeno mjesto slavnih i holivudskih zvijezda još od 1930-ih.

Ostali gradovi u dolini su Desert Hot Springs, Cathedral City, Rancho Mirage, Palm Desert, Indian Wells, La Quinta, Indio i Coachella.

Uz luksuzna odmarališta i golf terene, Coachella se može pohvaliti i prirodnim fenomenima koji privlače i sasvim drugačiji profil posjetitelja. Nacionalni park Joshua Tree poznat je po palminim oazama, a kroz dolinu prema oceanu prolazi i rasjed San Andreas, onaj koji se proširio za punih 6 metara u potresu koji je razorio San Francisco 1906.

Iako je Palm Springs najpoznatiji, najnaseljeniji grad u dolini je Indio u kojemu se i održava najveći glazbeni festival posljednjih četvrt stoljeća Coachella Valley Music and Arts Festival

Indio je osnovan 1876. kao Indian Wells, a 1877. preimenovan je u Indio. Još u 19. stoljeću korišteni su lokalni arteški bunari za navodnjavanje, pa je čitavo područje postalo vrlo plodno, s osobito dobro uspijeva loza, citrusi, povrće… ali i uvezene alžirske datulje po kojima je danas Indio poznat.

Grad festivala

Indio se razvijao i kao pustinjsko lječilište, a zahvaljujući željeznici postao je otpremna točka za poljoprivredne proizvode. All-American Canal koji je pušten u promet 1949. i koji dovodi vodu iz rijeke Colorado, dodatno je potaknuo rast gospodarstva u ovom gradu. Danas je grad Indio s više od 93 tisuće stanovnika najveći i najbrže rastući grad u dolini Coachella.

Iako je Coachella Valley Music & Arts Festival svakako najveći festival koji se održava u ovome gradu, to je samo jedan od brojnih festivala kojima je Indio domaćin. Poznat je kao festivalski grad i svake ga godine posjećuju horde posjetitelja koji dolaze na najraznolikije festivale - umjetnosti, hrane i glazbe, od Stagecoach Country Music Festivala do festivala datulja.

Prvo izdanje Coachella Valley Music & Arts Festivala održalo se u listopadu 1999. kao dvodnevni festival – i skoro je bilo i zadnje. Headlineri su bili Beck i Rage Against the Machine, ali došlo je "tek" 37 tisuća ljudi i festival nije zaradio.

Nakon godine dana pauze i promijenjenog termina – travanj se pokazao kao sretnije rješenje za festival u pustinji i već sredinom 2000.-ih Coachelu je posjećivalo oko 120 tisuća ljudi. Danas, čak i nakon neodžavanja zbog epidemije, Coachella je opet najpopularniji festival, fotografija s panoramskim kotačem koji je zaštitini znak festivala čini vas poželjnim na društvenim mrežama, a festivalska narukvica pitanje je statusa.

Ovogodišnje izdanje Coachelle posjetilo je više od 250 tisuća ljudi… što je tek manji dio festivalskih posjetitelja koji dolaze u Indio. Naime, godišnje ih se ovuda prošeće gotovo milijun i pol.

  Kuća na vrhu planine u kojoj možete besplatno prespavati, ako se uspijete popeti do nje Kuća na vrhu, Three Fingers u SAD-u - 2 Kuća na vrhu, Three Fingers u SAD-u - 3 Kuća na vrhu, Three Fingers u SAD-u - 5 +1 Kuća na vrhu, Three Fingers u SAD-u - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju