Kako se Europa konačno polako otvara za turiste željne uživanja su suncu, moru i ugodnoj klimi, provjerili smo koja se europska zemlja može pohvaliti najčišćom vodom. Podaci su prikupljeni 2020. iz svih 27 članica Europske Unije te Albanije, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva, a pobjedu je odnio Cipar!

Ova otočna država u Sredozemnom moru južno od Turske dobila je najviše ocjene za kvalitetu vode duž svoje obale. Ostale zemlje koje se nalaze pri samom vrhu su Austrija, Grčka, Malta i Hrvatska. Kod Lijepe naše ocjena za čistoću vode iznosi velikih 95,1 posto (pobjednički Cipar je dobio ravno 100%).

Pri samom dnu ljestvice našli su se Ujedinjeno Kraljevstvo (daleko najgore sa 17,2 posto), Poljska, Slovačka, Bugarska i Estonija. Razlog za niže ocjene, ipak, nije samo u lošoj kvaliteti vode nego i u nedostatku uzoraka jer su te zemlje ranijih godina imale više ocjene, a i kvaliteta morske vode bolja je od voda stajačica.

Tome u prilog govori kako je 2020. prosječna ocjena kvalitete za otočne zemlje iznosila 85,4 posto, dok je za kopnene države ona bila 77,5 posto.