Kako se Europa konačno polako otvara za turiste željne uživanja su suncu, moru i ugodnoj klimi, provjerili smo koja se europska zemlja može pohvaliti najčišćom vodom. Podaci su prikupljeni 2020. iz svih 27 članica Europske Unije te Albanije, Švicarske i Ujedinjenog Kraljevstva, a pobjedu je odnio Cipar!

Ova otočna država u Sredozemnom moru južno od Turske dobila je najviše ocjene za kvalitetu vode duž svoje obale. Ostale zemlje koje se nalaze pri samom vrhu su Austrija, Grčka, Malta i Hrvatska. Kod Lijepe naše ocjena za čistoću vode iznosi velikih 95,1 posto (pobjednički Cipar je dobio ravno 100%).

Pri samom dnu ljestvice našli su se Ujedinjeno Kraljevstvo (daleko najgore sa 17,2 posto), Poljska, Slovačka, Bugarska i Estonija. Razlog za niže ocjene, ipak, nije samo u lošoj kvaliteti vode nego i u nedostatku uzoraka jer su te zemlje ranijih godina imale više ocjene, a i kvaliteta morske vode bolja je od voda stajačica.

Tome u prilog govori kako je 2020. prosječna ocjena kvalitete za otočne zemlje iznosila 85,4 posto, dok je za kopnene države ona bila 77,5 posto.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju