Ruta do kraja svijeta (ili na španjolskom: Ruta del Fin del Mundo) čileanska je turistička atrakcija na samom jugu zemlje, u najvećoj ali i najmanje naseljenoj regiji Čilea.

Oni koji se odvaže na daleko i egzotično putovanje, putem kroz ovu bajkovitu rutu doživjet će neke od najljepših prizora. Jedno od njih je Nacionalni park Torres del Paine: najveći i najposjećeniji čileanski park koji je svojedobno od strane putnika i turista proglašen osmim svjetskim čudom.

Neki od najljepših ledenjaka, planinskih vrhova i rijeka smjestili su se upravo ovdje, u Patagoniji. Simbol ovog parka mnogi su možda već vidjeli, barem virtualno. Riječ je o slavnim granitnim tornjevima koji se, promatrani izdaleka svojim plavetnilom spajaju s nebom i vodom ispred sebe.

Druga slavna atrakcija je nacionalni spomenik Cueva del Mildon – kompleks špilja i kamenih formacija od kojih je najpoznatija tzv. Vražja stolica. Najveća špilja je Milodon, dugačka oko 200 metara. Ime je dobila po izumrloj životinji nalik medvjedu čije su ostatke znanstvenici ovdje otkrili krajem 19. stoljeća.

Pođete li dalje, čeka vas presladak prizor gomile pingvina koji tumaraju otokom Magdalena. Prizorom je ostao oduševljen čak i slavni istraživač Ferdinand Magellan. Kako se na otoku nalazi specifična vrsta pingvina, tako je i ova simpatična kolonija od gotovo 100 000 pingvina dobila ime „mageljanski pingvini“.

Ruta do kraja svijeta na svom putu do… pa, kraja svijeta, prolazi i kroz najnaseljeniji grad regije – Punta Arenas. Zvuči mnogoljudno, no s obzirom da je ovo ipak slabo naseljena regija, valja naglasiti da Punta Arenas zapravo ima relativno malen broj stanovnika, svega 100 000. Povijesno je predstavljao značajnu luku u koju su tijekom 19. stoljeća dolazili brojni imigranti, najviše iz Hrvatske i Rusije. Iz ovog grada potječe i aktualni čileanski predsjednik čije prezime sve govori – Gabriel Borić.

I sama država Čile nosi nadimak „kraj svijeta“ zbog svoje najjužnije pozicije. Zaboravite na onu „što južnije, to tužnije“ i krenite na šetnju svog života.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju