Ime zvuči bezazleno, a možda čak i vedro, no iza njega krije se jedna od najtužnijih epizoda u modernoj europskoj povijesti: Checkpoint Charlie tj. granični prijelaz Charlie bio je jedan od najpoznatijih graničnih prijelaza između istočnog i zapadnog Berlina u doba Hladnog rata.

Ime je „povukao“ iz NATO-ve abecede i označavao je treći prijelaz nakon tzv. Alpha i Bravo. Mnogi su u periodu od 1945. do 1990. godine pokušali pobjeći na drugu stranu, pa je i ovaj granični prijelaz obilježila tužna epizoda strijeljanja bjegunca Petera Fechtera. Iskrvario je na dijelu koji se danas zove traka smrti. Kao da to nije dovoljno, ovdje su se „oči u oči“ 1961. godine gledali sovjetski i američki tenkovi.

Premda je službeno umirovljen 22. lipnja 1990. godine, u periodu pada Berlinskog zida, ujedinjenja Njemačke i kraja hladnoratovskih blokovskih podjela, danas ga i dalje možete vidjeti kao turističku atrakciju u berlinskom naselju Dahlem u Savezničkom muzeju. A na uglu Friedrichstrasse i Zimmerstrasse još uvijek stoji podsjetnik na bivši granični prijelaz u obliku svojevrsne galerije na otvorenom.

Štoviše, kućica graničnog prijelaza Charlie okušala se i u filmskim vodama, pa ju možete vidjeti i u James Bondu, ako vam Berlin trenutno nije usput.

Najokrutnije europske tamnice: Mjesta koja će oduševiti ljubitelje mračne strane povijesti Europske tamnice - 1 Europske tamnice - 4 Europske tamnice - 3 +2 Europske tamnice

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju