• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Putovanja #Kamo putovati

Put žutih strelica: Zašto je šetnja španjolskim sjeverom do Santiaga de Compostele avantura u koju se vrijedi upustiti

Tamo, na španjolskom sjeveru, čini se kao da je dobrota zarazna; domaći brinu o hodočasnicima i nekako uvijek dođe ono što ti treba. A peregrinosi se prepoznaju iz aviona. Kod za prepoznavanje: crveni nos, eventualni štapovi za hodanje i Jakobova kapica, zakačena na ruksak, kraj mokrih majica i čarapa koje se klataraju na vjetru...
Nika Borovac 12.05.2023 12:04 komentari
viber Created with Sketch.
Camino del Norte - 8
Camino del Norte - 8 (Foto:Nika Borovac)

Galerija Camino del Norte - 8 44 Camino del Norte - 7 44 Camino del Norte - 6 44 Camino del Norte - 5 44

U trendu Pileći paprikaš Tjedni jelovnik Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna Park Papuk - 5 Ogromna zabava! Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj Šumske gljive Odaberite stranu Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?

Gazimo duboko u Asturiju, dva kilometra od Navie, stanice u kojoj će nam Albergue San Roque biti privremeni dom. Do Santiaga de Compostele ima ih još koliko hoćeš, ali ne razmišljamo o tome. Uostalom, koliko god da ih ima u danu, “zadnja dva“ nikada ne daju misliti o ničemu drugom osim o tušu, hrani ili cañi lokalnog piva. Ne nužno tim redoslijedom. Danas iznimno razgovaramo o španjolskim krpeljima jer je Nicolas, moj suputnik tih dana, pronašao malu crnu beštiju na nozi. Nezgode na Caminu se događaju, ali na kraju sve bude dobro. Ako nije dobro, nije kraj.

U šetnji španjolskim sjeverom čula sam priče o ugrizima pasa lutalica, sunčanicama i slomljenom kuku. O tome kako kriva školjka u paelli zakomplicira stvari objasnio je francuski par na brdašcu kraj Lareda. On je bio zelen u licu, a ona je s hodočasničkim vodičem u ruci računala je li se bolje vratiti pješice ili nastaviti autostopom. Ispraznila sam im vrećicu aktivnog ugljena, rehidromiksa i probiotika pa zaželjela sreću. Sreli smo se navečer, u kuhinjici samostanskog prenoćišta, gdje su jeli juhu i punili baterije.

Camino del Norte - 21 Camino del Norte - 21 (Foto: Nika Borovac)

Onima koji misle da je empatija izgubljena vrsta, Put sv. Jakova treba prepisivati na recept. I peregrinosima koji ne hodaju iz nevidljivih razloga, put žutih strelica vraća vjeru u ljude. Dok se najmanje nadaš, duboko u šumi simpatična Španjolka stisnut će kočnice na biciklu i upozoriti te da si krivo skrenuo. Kad ti je dosta svega, konobar može počastiti vrućim churrosima i napolitanom pa poželjeti buen Camino. Nogometni trener iz Kanade presavijen u joga pozi goluba na travnjaku prenoćišta upozoriti da ahilovu ne treba forsirati jer može "puknuti kao kokica" i otkazati poslušnost, pa se i narugati povratkom kući.

Tamo, na španjolskom sjeveru, čini se kao da je dobrota zarazna; domaći brinu o hodočasnicima i nekako uvijek dođe ono što ti treba. A peregrinosi se prepoznaju iz aviona. Kod za prepoznavanje: podočnjaci, nos koji je pocrvenio na nemilosrdnom suncu, eventualni štapovi za hodanje i Jakobova kapica, zakačena na ruksak, kraj mokrih majica i čarapa koje se klataraju na vjetru.

U skladu s pričom, Nicolasov krpelj nije dobro prošao. Prokuhani vrućinom i išibani vjetrom stižemo u San Roque, gdje zlatni domaćin Aurelio kirurškim potezom pincete rješava uljeza. Nagriženima od napornog dana, nudi nam vodu i mjesto za stolom pa iskreno zainteresiran pita otkuda smo, štambiljajući hodočasničke putovnice. Strpljivo pokazuje prenoćište, s toliko pažnje kao da to ne radi svaki dan po deset, petnaest puta, pokazujući gdje ćemo ostaviti "radioaktivne" tenisice, a gdje spavati, pružajući jednokratne plahte i jastučnice. Iako je gnjavaža za nošenje, vreća za spavanje pokazala se itekako korisnom jer nema svako prenoćište na raspolaganju deke. A i u nekima ih je bolje preskočiti.

Camino del Norte - 19 Camino del Norte - 19 (Foto: Nika Borovac)

„Nemojte sad plaćati. Najprije dođite sebi. Hodanje ne završava ulaskom u albergue nego tušem. I ako bilo što trebate, tu sam. San Roque je danas vaš dom“, govori velikodušno Aurelio s takvom toplinom da se prenoćište s dvadesetak ležajeva na kat čini kao vila s bazenom. Preporučuje super mjesto s hamburgerima za večeru i pozdravlja nas do sutra.

Nakon "operacije krpelj" i tuša, spuštamo smo se do grada, gdje srećemo Amerikanca i Španjolca kako piju pivo na rivi i pričaju o tetovažama. Bill The Bible i Ignacio dijele naš dnevni ritam prijeđenih kilometara, ali ne i broj popijenih Estrella, za koji bi se trebalo svojski potruditi. Uz prazne boce, na stolu je i nezaobilazni Novi zavjet od kojeg se Bill ne odvaja. Njegova dnevna rutina sastoji se od mise nakon hodanja i lagera, a prije nego što će ustati i krenuti prema lokalnoj crkvi pokazuje tetoviranu ružu na prsima i čeznutljivo priča o novoj uspomeni od tinte koju želi napraviti na cilju, kada stigne do Santiaga de Compostele. 

Nekoliko tjedana kasnije, pred izlogom salona za tetovažu shvatila sam kako Bill nije jedini koji se želi vratiti s trajnim suvenirom. Fotografija velikog križa svetog Jakova, čija su koplja i ljiljani utisnuti u podlakticu nekog hodočasnika, baš kao i onih s motivima Katedrale ili hodočasničke školjke, ima u izobilju.

Bill poneznamkojiput poziva Ignacia da mu se pridruži u crkvi, ali ovaj se ne da. Ignorira Billa, potežući gutljaj piva umjesto odgovora i pilji u brodove kako se klackaju na valovima. Sjedeći na popodnevnom suncu, temu po temu, val po val, stižemo do čudnovatih plastičnih boca s nedefiniranom tekućinom koje vise po španolskim šumama. Služe kao klopke za predatore, nimalo bezazlene azijske stršljene, što napadaju pčele. Opleli smo i o tome čija je pčelica Maja pa krenuli o crtićima iz djetinjstva. U novoj rundi pića stigla je i tortilla de patatas, jestiva maskota Camina od jaja i krumpira koja danima spašava od gladi. Srećemo je na svakom koraku, a nigdje nije ista.

Na Caminu ljudi dolaze pa odlaze kao bubamare s dlana. Oni koji se zadrže, ostave dubok trag. O prijateljstvima i ljubavima s Puta se pišu romani. Nije teško pogoditi zašto – ako smo si dobri dok smo gladni, neispavani, umorni, živčani zbog žuljeva ili bolova u koljenu, nakon hodanja, tuša i večere bit ćemo si najbolji. I super je što nema fejka. Kome se ne priča, ne treba nikome ništa objašnjavati; nakon buen Camina okej je produžiti dalje i posvetiti se hipnotizirajućim korama eukaliptusa, jutarnjim pokličima pijetlova ili ekscentričnim liticama koje nedostaju još dugo nakon slijetanja u Zagreb.

Camino del Norte - 14 Camino del Norte - 14 (Foto: Nika Borovac)

Zgodno je i kako nikoga nije briga „tko“ je ispod uniforme. Bilo menadžer ili kipar, do "stvarnog života" stižemo nakon aktualnih pitanja: „Do kuda ideš danas? Gdje spavaš? Si vidio kako je lijepa pješčana plaža u Laredu? Jesi probao cachopo, meni je savršen? Jel i tebi sidra bezveze?“. Tek kada se potroše prave riječi, krene nabrajanje članova obitelji ili računanje razlika u godinama.

Tako je bilo i s Benom. Puno prije nego što je Ben biolog ispričao kako je dobar dio života proveo kao stjuard, rekao mi je kako ga umaraju velika društva. Kao i da obožava mačke, bez obzira na to što je alergičan na dlaku – životinjsku, ali i vlastitu. Objasnio kako više voli pričati sa ženama nego muškarcima jer mu mačizmi idu na živce.

Češkajući bradu koja ga je iritirala s planovima za posjet brici, filozofirao je o životu, Caminu i ljudima. Kilometre prije nego što se razvezao o tome zašto nikada neće zaboraviti prvi dan na poslu u KLM-u, ispričao mi je kako je došao u Španjolsku po izgubljenu inspiraciju. Pronaći mir. Prestati pušiti. Paleći cigaretu ispred prenoćišta koje je nekoć bila škola u kojoj su predavale opatice govorim Benu kako nam je zadnji razlog zajednički. O divljačkom vjetru koji je prodrmao avion i iscijedio boju iz lica kabinskog osoblja Ben mi je pričao kasnije, između zalogaja rabasa, mesnatih kolutova prženih španjolskih lignji.

„Mislio sam da je normalno to što avion pleše na vjetru pa se nisam zamarao. Kasnije su mi rekli da se takve stvari ne događaju. Početnička sreća", smije se Ben. 

Dok odlazimo iz Navie prema Ribadeu, zadnje stanice na kojoj ću plavetnilo Biskajskog zaljeva nositi na desnom ramenu, razmišljam o rastancima. Koliko god da se navikneš, knedla u grlu je tu. Tako je bilo s Benom. A i s Mariom, kojoj smo bili jedni od prvih gostiju. Maria je tek našla i otvorila albergue. Ili bolje rečeno, albergue je našao nju. Tjednima je tražila pravu lokaciju, ali nije imala sreće. Sve dok joj se nije javio vlasnik prenoćišta, upravo ovog na čijoj terasi Nicolas kvari domaće vino pijuckajući kalimotxo, ili bambus na španjolski način, i prepustio joj mjesto. 

Otkako smo ušli u tu staru, udobnu kuću kojoj ne fali šarma, vibra je postajala sve bolja i bolja. Možda zbog vina, ili đuveđa koji će me uvijek podsjećati na Camino. Poznati mirisi iz kuhinje odvlače nas iz vrta za veliki drveni stol s loncem iz kojeg se puši jelo koje u kombinaciji s jajima na oko i rižom Španjolci zovu pisto, a Nicolasa i mene podsjeća na dom. Lako što podsjeća mene, ali kakve veze Nicolas ima s Hrvatskom? Baš nikakve, osim što obožava neretvanski restoran u Berlinu.

Camino del Norte - 2 Camino del Norte - 2 (Foto: Nika Borovac)

Tamo tradicionalno ide na „Pola-Pola“, gdje se na tanjuru đuveđ druži s rižom, ćevapima, ražnjićima i prženim krumpirićima. Drugih pilgrimsa nije bilo, osim Marijine prijateljice i njene genijalne klinke s kojima smo kliknuli na prvu. Zalogaj po zalogaj, gutljaj po gutljaj i svi su izgovarali "đuveđ" kako treba. Večera je prerasla u tulum i minikoncert na kojem je Nicolas otpuhao prašinu s klavira i gitare. Red pjevanja, red smijeha i vrijeme do spavanja nam je polako iscurilo.

"I ja bih isla u krevet, da mogu", zijevne Maria i doda kako čeka još dva gosta koji stižu oko ponoći.
"Hodočasnici? Tako kasno?", čudimo se.
"Mladenci, koji su se upravo vjenčali", nasmije se.

Upoznali smo ih sutradan, kada su nam za doručkom ispričali kako će krenuti originalnim Primitivom prema Santiagu de Composteli. Od silnih puteva koji vode prema cilju, svatko ima omiljeni.

Hodajući prema zadnjoj stanici s pogledom na Biskajski zaljev razmišljam i o najpopularnijem albergeu na Caminu del Norte, gdje otac Ernesto govori kako je upravo njegovo prenoćište jedno od najvažnijih mjesta na ruti, misleći pritom na društveno koristan projekt kojim se bavi, ali o tome nekom drugom prilikom. Kao i na priču o ljubavi i slobodi koju gladnim ušima otkriva hodočasnicima, ali više topline sam osjetila kod Marie.

Kako se približavamo cilju, to su očekivanja od kraja veća. Bez obzira na to što je stvar u putovanju, a ne završetku, posljednja stanica zapečati Put. Hoće li se nešto promijeniti na tom, "posebnom mjestu"? Nakon stotine prijeđenih kilometara hodočasnicima je dolazak pred Katedralu svetog Jakova u Santiago de Composteli snažno iskustvo. Istovremeno su preplavljeni emocijama, sretni i tužni, ispunjeni i sjetni, a neki su i potpuno prazni jer nisu sigurni što trebaju osjećati.

Iako Camino traje cijeli život, teško je zaustaviti očekivanja. Neki odluče produžiti do Finisterre i slavnog svjetionika na kraju svijeta - Fara de Fisterre. Taj dio Camina koji počinje, a ne završava u Santiagu de Composteli, vodi do mjesta koje je nekoć bilo kraj poznatog svijeta. Negostoljubiva stjenovita obala zove se još i Costa de Morte (Obala smrti), zbog groblja brodova ispod površine koji su na podmuklim stijenama završili svoje putovanje.

Nekoć se kraj Camina ondje obilježavao ritualnim paljenjem odjeće kako bi se otpustila prošlost, ali zbog opasnosti od požara to se danas više ne preporučuje. Umjesto vatrom, neki odluče isprati ono što više ne trebaju u oceanu pa odabrati kamenčić s plaže Langosteire, koji će ponijeti kući. I predivna Muxía može poslužiti kao posljednji pozdrav od Camina, mnogima puno ljepša od turističke Finisterre. Jedna od ljepota Camina leži upravo u tome da svatko može odabrati svoju posljednju stanicu na kojoj će se zaokružiti prikupljena iskustva, baš kao i samu rutu ili tempo, i mahnuti onome što im više ne treba. No ne treba forsirati "poseban osjećaj" pod svaku cijenu. Ponekad se pojavi tek kada se prestane tražiti.

Uživancija na jezeru: Drvena kućica s terasom na kojoj možete i roštiljati Lake House Perucac - 6 Lake House Perucac - 5 Lake House Perucac - 4 +3 Lake House Perucac - 3

  • #Kamo putovati
  • #putopis
  • #Santiago de Compostela
  • #camino del norte
  • #Put sv. Jakova
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Bajkovito
Top 5 razloga zašto posjetiti Hrvatsko zagorje ove jeseni
Popečci od brokule i sira recept
Iz pećnice
Bolje od pohanih tikvica? Ovi povrtni popečci s brokulom i sirom su fantastični
Akustični fenomen u Tulsi centar svemira
Ludbreg je centar svijeta
Da prođete pored ovog mjesta, ne biste ni znali da ste u centru svemira
Kolač od breskve i ricotte recept
Tako je sočan!
Najslasniji način da se pozdravite s ljetom: Recept za kolač s breskvama i sirom
Klet Kozjak u Zagorju: Savršeno odredište za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Idila!
Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni
Hotel Stanley u Coloradu, Isijavanje, Stephen King
250 eura na noć
Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Odaberite stranu
Kulinarski grijeh ili ipak ne? Treba li prati gljive prije kuhanja?
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jednostavan recept
Sjajan ručak ili večera: Gusto varivo od mljevenog mesa i graška koje se jede u Turskoj
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Bez kompliciranja
Jedina konkurencija gulašu: Kako napraviti savršeni pileći paprikaš?
Indijanska banana u Hrvatskoj
Ljekovito blago
U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Poljska i dalje u stanju visoke pripravnosti: Otkrili tko je poslao dron iznad vladine zgrade
Dovršena istraga
Otkriveno tko je upravljao dronom u Poljskoj: Krivac ipak nije Bjelorus
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Dva dana nakon je umrla
tuga u susjedstvu
Adni (26) je pozlilo na vlastitom vjenčanju: Umrla je dva dana poslije
Profesor i poduzetnik žali se da nema kadrova u privatnom sektoru zbog visokih plaća u javnom
KRITIKE VLADINIH MJERA
Poduzetnik o inflaciji: "Cijena sata rada keramičara veća je od one sveučilišnog profesora ili liječnika"
show
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Pogledajte neugodan trenutak između Kate Middleton, kraljice Camille i Melanije Trump
video je viralan
Neugodnjak! Pogledajte čudan trenutak razgovora Camille i Melanije o kojem svi pričaju
Mateo Kovačić i sinčić Ivan bili glavni modeli na ulicama New Yorka
''bože, pa divni su''
''Kakav otac, takav sin'': Izabel Kovačić podijelila zajedničke trenutke Matea i njihova provorođenca
zdravlje
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Važna informacija
Previše ovog vitamina može povećati rizik od raka!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
Ne morate ga se odreći!
Ovo je najbolji kruh za mršavljenje prema nutricionistima!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
Oprez!
5 dodataka prehrani koji mogu naštetiti vašoj jetri
zabava
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Pokažite što znate!
Ovaj kviz otkriva tko je pravi znalac, a tko smo pogađa odgovore
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društven mreže
Zanimljivo
Samo u Dalmaciji! Scena ispred trgovine oduševila društvene mreže
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
Svaka čast
Ono što su stranci ostavili u zagrebačkom tramvaju oduševilo društvene mreže! To je poštenje
tech
Fascinantna sposobnost 17-godišnjakinje oduševila znanstvenike: Takvih je ljudi tek stotinjak na svijetu
Neki bi joj zavidjeli
U strahu da ne ispadne čudna samo je obitelji priznala što može. Znanstvenici oduševljeni: "Takvih ima samo 100"
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Vrijeme radi svoje…
Ako imate ove modele telefona, možda je vrijeme da ih zamijenite i kupite nove
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
Razočaranje
Telefoni se "pretvorili u cigle": Korisnici iPhonea bijesni nakon nadogradnje na novi softver
sport
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
TJEDAN NAKON POBJEDE
UFC neugodno iznenadio Antu Deliju! Kako je ovakvo što uopće moguće?
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
neugodno
Šokantne vijesti za Barcelonu! Katalonci ostali bez Laminea Yamala
Šokantan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
uh, uh
Dramatičan prizor u Ligi prvaka: Sjajni Vatreni se primio za koljeno, napustio je igru
tv
MasterChef: Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
ZANIMLJIV ODABIR!
Hrabro i otkačeno - ovim se jelom definitivno nitko nikada nije predstavio žiriju MasterChefa!
MasterChef: Kandidatkinja žiriju zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
ZANIMLJIVO!
Kandidatkinja žiriju MasterChefa zadala pravu mozgalicu! Jeste li znali odgovor?!
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Želja mu je što duže živjeti, ali je li ovo pravi način?
putovanja
Tjedni jelovnik fina i brza jela 15. 9. do 21. 9. 2025.
Tjedni jelovnik
Zasitna su, fina i rade se bez puno muke: Sedam predobrih jela za svaki dan ovog tjedna
Najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Ogromna zabava!
Odlična ideja za izlet: Otvoreno najveće dječje igralište u Hrvatskoj
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
Pokrovitelj Mastercard
Od mora do stola: Doživite istarsku gastronomiju kroz autentične radionice u Rovinju
novac
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Zagreb izbacio Kineze s natječaja - autobusi su im bili nekoliko milijuna jeftiniji, ali nisu imali HD monitore
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Bit će još gore!
Jedna stvar koštala je Europu ovo ljeto najmanje 43 milijarde eura, Hrvatska u dobroj poziciji
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
Samo za imućne
Jedan od najluksuznijih hrvatskih hotela sad gradi vile i ekskluzivni klub za članove
lifestyle
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Dobre i loše strane Mjeseca u Lavu
Snažna energija
Stigao je Mjesec u Lavu: Kome donosi najviše sreće, a kome najviše brige?
sve
Tko je sin Željka Krušlina Kruške, Filip Krušlin?
jeste li znali?
Tko je šarmantni sin Željka Krušlina Kruške? Naš je hvaljeni sportaš, a poznat je i izvan Hrvatske
Zagreb špica: Majica sa simpatičnim natpisom u street style izdanju
BAŠ SIMPATIČNO
"Draga mama"... Majica s porukom nasmijala je žene u centru Zagreba
Lejla Filipović u satenskoj suknji i bijelim tenisicama
TAKO JE KAKO JE
Lejla Filipović: Suknja u kojoj svaka žena izgleda elegantno, čak i kada je upari s tenisicama
Snežana Radojičić Ciklonomad - 1
Ciklonomad

Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"

Ova, uvjetno rečeno, Beograđanka, a prije - stanovnica svijeta, napustila je davne 2011. dobar posao i krenula u nepoznato na biciklu starom 30 godina i s planiranim dnevnim budžetom od 5 eura. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Slap Kozjak - 4 Putovanja
    Skriven u stijenama

    Jedan od najljepših u ovom dijelu Europe: Zeleni slap u kamenom amfiteatru do kojeg vode uređene staze

  • Snežana Radojičić Ciklonomad - 1 Aktualno
    Ciklonomad

    Obišla je svijet na dva kotača: Snežana Radojičić otkriva kako je godinama živjeti "na cesti"

  • Hotel Stanley u Coloradu, SAD - 2 Putovanja
    250 eura na noć

    Je li ovo samo dobar marketinški trik ili? Hotel u koji turisti dolaze kako bi "vidjeli" duhove

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close