Nakon predivnog Vražjeg mosta u Njemačkoj, koji je osvojio pažnju svijeta svojim zrcalnom odrazom u vodi tvoreći savršen krug, na red nam dolazi jedan drugi Vražji most.

Ne znamo otkud toliko „vražjih“ mostova, no što je tu je. Za one koji su skloniji putovati na istok, ovo će biti jednako lijepa poslastica. Zaputite se na jug Bugarske, i prije nego preskočite granicu do grčkih obala, zastanite na rijeci Ardi.

Ovdje vas, u kanjonu između zelenih brda, čeka predivan kameni most zvan Vražji ili Đavolji most. Nekad je bio dio antičkog puta koji je spajao jug Bugarske s Grčkom. Bio je to najveći i najljepši most svoga doba: dug 56 metara, širok 3.5 metra te u najvišem dijelu visok 11.5 metara.

Ispod njega tekla je i nekad puno bujnija rijeka a nedaleko od njega nalazilo se i selo koje je danas napušteno, selo duhova. Zub vremena je učinio svoje, no srećom, most je obnovljen početkom 16. stoljeća.

Ime se krije u vodenom zrcalu

Vražje ime objašnjava legenda prema kojoj je sam vrag dao ponudu graditeljima mosta. Nakon što su dugo vremena bezuspješno pokušavali podići most, jer bi im rijeka rušila temelje, okrenuli su se posljednjoj nadi.

Vrag je obećao da će im odati tajnu gradnje lijepog i izdržljivog mosta, i sve će biti gotovo za 40 dana. Pod dva uvjeta: u most će biti ugrađena sjena žene graditelja mosta. U bugarskim legendama ovo je čest motiv – kada je nečija sjena ugrađena u nešto, to znači da tu osobu čeka smrt.

Drugi uvjet je bio taj da most liči na njega. Kada ga danas pogledate, vjerojatno ne primjećujete vražji izraz u njemu. No, kada biste ga fotografirali i zarotirali fotografiju za 90 stupnjeva, tako da linija vode pada okomito, primijetili biste da obje polovice mosta sa svojim odrazom u vodi izgledaju kao vražja glava s rogovima.

Premda većina ljudi ne vjeruje u ove narodne mitove, ne može se poreći da mu dodaju jezivu notu, koja postaje još jezivija kada bacite oko u galeriju i uvjerite se sami. I onda netko kaže da je lokacija savršena za piknik, pf!

Dio slavne sultanove rute

Kako ovo ne bi bila izolirana atrakcija do koje morate potezati daleko, predlažemo da je posjetite u sklopu Sultanovog puta. Riječ je o predivnoj stazi dugačkoj čak 2 400 kilometara, a koja spaja Beč i Istanbul. Ime je dobila po Sulejmanu Veličanstvenom koji je poveo otomansku vojsku, te preko Beograda i Mađarske krenuo na Beč.

Da danas vidi ovu stazu, vjerojatno bi pomislio „zar sam se za ovo borio?“. Svake godine njome prođu stotine udruženih i veselih planinara i pješaka sa svih strana svijeta – neki djelomično, a neki i ambiciozno, s namjerom da prođu cijeli put.

S obzirom da to putovanje može potrajati, dobra je vijest što je staza prohodna kroz sva godišnja doba, a putem se nalazi mnoštvo mjesta za kampiranje te hotela i apartmana za odsjesti.

Raj za planinare u susjedstvu: Staza mira otvorena na fronti iz Prvog svjetskog rata Staza mira - 1 Staza mira - 2 Staza mira - 3 +4 Staza mira - 4

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju