U saveznoj pokrajini Saskoj, na istoku Njemačke, oko glavnog grada Dresdena prostire se uglavnom ravničarski i brdoviti krajolik prelijepe prirode. Nađete li se ikad ondje, svratite u Kromlau park – zelenu oazu izgrađenu u stilu engleskih parkova koja se proteže na 81 hektar površine. Pun je malih lokvi i jezera te nije previše „turističan“.

No, ono zbog čega je najviše privukao pozornost na sebe, naročito danas u doba društvenih mreža i patnje za dobrim fotografijama, jest Rakotzbrücke ili kako ga još zovu: Vražji most.

Izgrađen u 19. stoljeću, ovaj most koristi mirnu vodu pod sobom kao zrcalo. Promatrajući prizor izdaleka čini se kao da most i njegov odraz tvore savršen krug. Početak i kraj mosta napravljeni su od tamnog kamena koji ima oblik bazaltnih stupova pa je cjelokupni dojam pomalo mračan i mističan.

Pa ipak, zbog sumnjivo dobrog izgleda praznovjerni stanovnici nisu mogli vjerovati da ga je izgradila ljudska ruka, pa su pomislili da se upleo i sam Nečastivi. Otuda lijepom mostu vragolasto ime, no to ionako nije bila tako neobična praksa u srednjem vijeku. Česte su narodne priče o lijepim mostovima koje je izgradila mračna sila u zamjenu za život prvog pješaka koji ga prijeđe.

Sve u svemu, vrijedno malog poludnevnog izleta. Sam obilazak parka ne traje dugo, jer je riječ o malenom jezeru. No, ako ste fotograf ili zaljubljenik u mir prirode imat ćete materijala.

U izlet možete ubaciti i lijep obližnji grad Gorlitz ili Bad Muskau, odličnu spa destinaciju na granici Njemačke i Poljske. A kad smo već kod Poljske, zašto ne posjetiti i susjedstvo?

Kažu da je park, tj. most najljepše posjetiti u jesen, no smijete mu se diviti samo izdaleka. Prelazak preko mosta je zabranjen jer se želi očuvati njegova ljepota. Pa čak i ako ga je radio Znaš-već-tko…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju