Prema portalu Music Mapped, koji prati geografiju kroz glazbu, Brixton je treće najopjevanije mjesto u Engleskoj, nakon Londona i Liverpoola (iako se nalazi u Londonu). Ljubitelji funky glazbe možda će ga se prije sjetiti po pjesmi Eddyja Granta, Electric Avenue.

Iako je u prošlosti bio na opakom glasu, danas u procesu gentrifikacije Brixton otvara vrata ''posh'' ekipi i srednjoj klasi, pa tako i reputacija lošeg dečka Londona polako blijedi.

Vodimo vas na jug, izvan klasične londonske rute, i donosimo 10 zanimljivosti zbog kojih biste trebali uvrstiti Brixton u svoj itinerar.

Glazbena scena: funk-afro ritmovi i reggae ceste

Kada smo već počeli u (tom) ritmu, bilo bi neoprostivo izostaviti živahnu glazbenu scenu Brixtona. Zvukovi Kariba i Afrike ovdje su se pomiješali s lokalnim ritmovima i stvorili materijala za desetine radio stanica i još više dućana s pločama i audio materijalom.

Njima nije odolio ni sam Bob Marley za vrijeme svog posjeta kvartu, pa su mu se odužili nazvavši ulicu njegovim imenom: Bob Marley way.

Za ljubitelje burnih noći, tu su Brixton Jamm i O2 Academy Brixton s kultnim klubom Astoria u kojem su probe imali Eric Clapton, Dire Straits, The Police, The Clash, Bob Dylan, a nastupali Rammstein, Iron Maiden, The Prodigy, Sex Pistolsi…

Prostor je korišten i za snimanje spota Wake Me Up Before You Go-Go, a The Smithsi su ovdje odsvirali svoj finalni nastup u sklopu Anti-Apartheid kampanje 1986. godine.

Kino za duh zajednice

Za ljubitelje filma, tu je i jedno od najvećih neovisnih britanskih kina: kultni The Ritzy.

Početkom 1980-ih kino je bilo jedno od najuzbudljivijih mjesta u gradu. Usred vladavine konzervativaca i sukoba lokalne mladeži s policijom, emitirali su filmove o povijesti kina i filma, kulturi, kontrakulturi, politici, feminizmu, Latinskoj Americi, LGBT pravima, okolišu

Nakon svakog filma uslijedile bi još duže rasprave. Stvorena je takva politikom opterećena reputacija da je izluđeni menadžer morao izdati reklamu u lokalne novine koja podsjeća ostale ljude da ''nisu svi Ritzy filmovi ljevičarski ili gay''.

S vremenom je kino pronašlo uspješan balans između popularnih filmova i ''crno-bijelih čehoslovačkih s titlovima'', te je i dalje voljena institucija u lokalnoj zajednici.

Konobari koji služe hranu... i zatvorske kazne

Kada živiš u kraljevini, čak i zatvori nose pompozna imena. Tako se u UK, ali i dijelovima Australije i Kanade neki zatvori i dalje zovu Her Majesty's Prison.

U zatvorskoj podružnici Brixton naići ćete na The Clink restoran u kojem osoblje nakon posla odlazi natrag u ćeliju.

Dio je to programa rehabilitacije koji im omogućuje stjecaje iskustva i znanja koje će koristiti po izlasku iz zatvora.

Imajte na umu da je, iako riječ o zatvorskom restoranu – interijer luksuzan. Tri slijeda jela uz piće koštat će vas oko 400 kuna po osobi, što je razumno za britanske standarde. Dobra ideja za druženje ili spoj – kako god da završi, ostat ćete u pamćenju.

''Električna avenija'', gdje se spajaju Dolac i Hrelić

Tržnica Brixton poznata je po hrani i začinima iz cijeloga svijeta, najviše iz Afrike i Kariba. Ovdje možete isprobati marokanski ili etiopijski paprikaš, karipske slastice, portugalsku piletinu…

Dio tržnice je natkriven, a dio izlazi na ulicu zvanu Electric Avenue. Electric Avenue bila je ulična tržnica koja je dobila rasvjetu na struju krajem 19. stoljeća, iako bi se komotno mogla zvati električna i zbog svoje životnosti, vreve i sadržaja.

Na tržnici možete kupiti svježe namirnice, domaće kolače, ali i vintage odjeću, voodoo suvenire, bizarne osobne uspomene i relikvije. Hrelići svih zemalja, ujedinite se!

Brixton ima svoju valutu

Zove se brikstonska funta, u opticaju je od 2009. godine i možete ju koristiti samo u Brixtonu. Nije zamjena za funte, već sporedna valuta namijenjena za trošenje u malim lokalnim dućanima. Najčešće se koristi u digitalnom obliku preko korisničkog računa, no na određenim lokacijama možete povući novčanice.

S obzirom da brixtonski novac na sebi nosi slike Davida Bowieja i simbola mira, vjerojatnije je da ćete ga poželjeti za suvenir više nego za trošenje.

Neslužbena prijestolnica engleske afro-karipske zajednice

Od početka 1940-ih Brixton su počeli naseljavati imigranti iz britanskih kolonija, podarivši mu multikulturalnu karizmu koju danas ima, mnogo ranije nego nekim drugim kvartovima. S 24% populacije afro-karipskog podrijetla, Brixton je neslužbena prijestolnica ove zajednice u Londonu.

Danas možete posjetiti tzv. Black Cultural Archives, muzej koji dokumentira povijest doseljenika iz Afrike i Kariba, ali nudi i edukativne sadržaje u obliku tečajeva i edukacijskih programa za studente i učitelje. Osobne fotografije, pisma i novinski natpisi svjedoče o borbama i uspjesima generacija imigranata.

Za neke privremene izložbe treba kupiti ulaznicu, no inače je ulaz u muzej besplatan.

Buntovna prošlost i neredi 1981. godine

Nažalost, događaji kojima svjedočimo danas u SAD-u, dio su i turbulentne prošlosti Brixtona. Stroga politika Margaret Thatcher 1980-ih godina teško se odrazila na najsiromašnije slojeve društva, a zemlju je zahvatila recesija

Brixton je bio u teškim problemima: nezaposlenost je bila visoka, uvjeti života i stanovanja nisu bili dobri, a porasla je i stopa kriminala.

Policija je često intervenirala, a donesen je i tzv. Sus zakon koji je omogućavao nasumičan pregled/pretres osoba koje izgledaju sumnjivo. Afroamerička zajednica smatrala je ovo opravdanjem za maltretiranje i tenzije između mladih i policije su eskalirale u travnju 1981. kada je gorilo pola naselja.

Sukob je često spominjan u popularnoj kulturi, a nama najbliža referenca dolazi iz Mućki. Tijekom svađe s Del Boyem, Rodney mu predbacuje da je profitirao na sukobima tako što je prodavao kamenje prosvjednicima. Na to Del Boy odgovara slavnom izjavom: Mine is not to reason why, mine is to sell and buy.

Murali i ulična umjetnost

Hodajući Brixtonom, uočit ćete brojne murale i grafite. Mnogi od njih nastali su upravo tijekom nereda 1980-ih kao politička poruka, a danas su dio povijesti.
Najpoznatiji je onaj Davida Bowieja na Tunstall cesti, pred kojim obožavatelji ostavljaju cvijeće i poruke, no ne zaboravite i one na Atlantic Road, Electric Avenue i Stockwell Avenue. Srest ćete Banksyja, Bob Marleya, 2paca i ulične izložbe slika u drvenim okvirima na ciglenim zgradama.

Gdje ima dima, ima i vutre: Festival kanabisa

Prije nego skočite sa stolca i otrčite, moramo vas upozoriti da se ovaj festival više ne održava. Organizirala ga je svake godine tzv. Kanabis koalicija, lobi za legalizaciju marihuane. Iako je bio jedan od najmiroljubivijih, nije bio najlegalniji, pa je gradsko vijeće odlučilo prekinuti tradiciju 2005. godine. Zlatno, tj. zeleno doba je prošlo, no koalicija i dalje marljivo djeluje, pa valja strpljivo pričekati rezultate.

Misli globalno, djeluj lokalno: Pop Brixton

Izgleda baš tako kako zvuči. Mali slatki projekt koji podupire lokalne i neovisne proizvođače i umjetnike tako što im omogućuje prostor za promociju hrane i pića, odjeće, glazbe i dr.

Ono što je nekad bilo zapušteno zemljište danas je popularno urbano odredište mladih koji s pivom u ruci pod palmama razgledavaju ručno rađeni nakit ili slušaju lokalni radio.

Na njemu vjerojatno svira zajednički uradak umjetnika zvanih Chinese man, A-F-R-O i Taiwan MC – prepustit ćemo vas dalje mašti i Youtubeu.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju