Putovanja su uvijek zanimljiva. I to ne samo zato što na putovanjima možemo vidjeti nikad viđene prizore, Eiffelov toranj, Brandenburška vrata, dvorac Schoenbrunn ili pak razna prirodna čudesa, već i zato što na njima možemo vidjeti kako svijet poznat iz našeg grada i zemlje funkcionira u drugim gradovima i zemljama. Priča se tu razvija u više slojeva - izgled, funkcionalnost, položaj, filozofija upotrebe .... aspekata za razmatranje ima koliko god hoćete.

Ajmo sad pogledati jedan posve banalan primjer - ulični koš za smeće, kantu za otpatke ili kako li već nazivamo taj uobičajeni dio urbane opreme. U proljeće sam posjetio Beč, a ovoga ljeta me put doveo i do Innsbrucka pa sam uočio zanimljivu podudarnost između ta dva grada: koševi za smeće su dobili poruke koje vabe na njihovu upotrebu! Koliko se meni čini, svrha tih poruka je višestruka:

- učiniti koševe za smeće vidljivijima (pa da ih dokoni šetač ne mora dugo tražiti uokolo i eventualno odustati od bacanja smeća u koš pa odbaciti papirić u neki skriveni kut)
- učiniti ih zanimljivijima (kolekcija poruka nije ograničena samo na ove pokazane u postu, koliko sam uspio nabrojati poruka je u oba grada desetak - dakle, tu je i elemenat iznenađenja, "skupljanja" ... to sam radio sa djecom, tražili smo nove poruke po gradu kad im je bilo dosadno šetati se)
- prikazati ih važnima za izgled grada, a ujedno i pohvaliti "korisnika" za upotrebu

Pogledajte kako to izgleda na licu mjesta - blogu NEPOZNATI ZAGREB!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju