Putovanje vlakom Bernina Express sigurno je jedno od najljepših putovanja vlakom na svijetu. Na svojoj slikovitoj ruti Bernina Express prolazi podno impresivnih alpskih vrhova, penje se na prijevoje s kojih se pružaju nevjerojatni pogledi, pozdravlja šarmantna sela, romantična jezera i vijuga kroz netaknutu prirodu švicarskih Alpi, a vizure koje se izmjenjuju pred panoramskim prozorima vlaka jednako se impresivne u svako doba godine.

Ruta Bernina Expressa započinje u švicarskom gradu Churu, a završava u talijanskom Tiranu. Duga je 122 kilometra, a putovanje u jednom smjeru traje četriri sata i trinaest minuta.

Vlak Bernina Express zapravo prometuje duž dvije različite željeznice, Albula Line i Bernina Railway Line. Obje rute izgrađene su početkom 1900-ih i njima upravlja Retijska željeznica, a zajedno su 2008. godine uvrštene na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Linija Albula vodi od Chura do Pontesine i duga je približno 62 kilometra, dok je željeznica Bernina duga oko 60 kilometara i ide od Pontesine do Tirana.

Rutom prometuju i obični regionalni vlakovi, ali ako putujete Bernina Expressom (za koji vrijedi i Eurail Pass, a karta košta 30-ak eura) nećete morati presjedati, panoramski prozori pružat će vam još šire poglede, a ugođaj će zaokružiti okusi Lindtovih čokolada i planinskoga čaja od alpskih biljaka.

Prelazak Alpa Bernina Expressom doživljaj je koji će vam žilama protjerati i nešto adrenalina. Vlak na svome kratkom ali dinamičnom putovanju od Chura do Tirana prolazi kroz 55 tunela i prelazi preko 196 mostova i vijadukata. Remek-djelo je svjetskog željezničkog inženjerstva, a čak i ako se ne palite osobo na željezničke strukture, ostat ćete impresionirani impresivnim zavojem Montebello koji skrećući za 180 stupnjeva otkriva nevjerojatan pogled na Bernina i ledenjak Morteratsch.

Zaljubljenici u mostove zapamtit će vijadukt Landwasser, visok 65 metara i izgrađen od kamena, koji u oštrom zavoju preko netaknute doline Landwasser ulazi ravno u tunel, kao i vijadukt Solis koji je izgrađen 1902., a nalazi se na 89 metara visine i ima raspon od nemala od 42 metra, ali kružni vijadukt Brusio možda je ipak, zbog svojeg oblika, najupečatljiviji od svih.

Od Chura, najstarijeg švicarskog grada, vlak prolazi kroz kanjon Schin i preko vijadukta Solis stiže u divlju i romantičnu dolinu Albula. U blizini Filisura, prelazi preko vijadukta i vijuga do Engadina pa dalje do 2253 metra visokog prijevoja Ospizio Bernina. Nakon toga vlak ponosnu ulazi u sunčanu dolinu Val Poschiavo i nastavlja prema talijanskoj regiji Valtellina.

Bernina Express prolazi kroz različite krajolike i mnoga šarmantna sela i gradiće, kao što su St. Moritz, Pontresina i Poschiavo, gdje se putnici mogu iskrcati i bolje istražiti ta mjesta.

Na usponu prema prijevoju Bernina, po kojoj je trasa i dobila ime, i njezina 2253 metra nadmorske visine, putnici u vlaku neće moći sakriti oduševljenje pogledom na planine i doline, a pogotovo pogledom na jedan od najvećih alpskih ledenjaka Morteratsch. Prijevoj Bernina najviša je postaja u čitavoj mreži Retijskih željeznica.

Na svome putu Bernina Express prolazi kraj nekoliko jezera u kojima se čarobno ogledaju alpski vrhovi i nebo, kao i kraj jedinog restorana na ovoj ruti na Alp Grümu do kojega se može stići isključivo vlakom. S terase restorana pruža se prekrasan pogled na surov masiv Bernina, ledenjak Palü i sunčanu dolinu Val Poschiavo koja izgleda kao iz nekog drugog svijeta.

Karte za Bernina Express mogu se kupiti i kao dio ture po Švicarskoj - od onih koje traju tek jedan vikend do onih dvotjednih, pa ako razmišljate o izletu u zemlju sira i satova, svakako dio obilaska ispalnirate Bernina Expressom.

Alpska čarolija neopisivih boja koju biste trebali doživjeti već ove godine Oeschinensee - 8 Oeschinensee - 7 Oeschinensee - 6 +4 Oeschinensee - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju