Kad krenete automobilom obilaziti „Čizmu“ i kao odredišnu točku izaberete Rim, zastanite i u nekim manjim mjestima. Neka jedno od njih bude i Bassano in Teverina, koje upravo predstavljamo, kako biste ga mogli staviti na listu gradova koje ćete posjetiti kada se situacija vrati u normalu.

Kako doći

Od Zagreba do Rima ima nešto manje od 900 kilometara,a preneseno u sate vožnje, nešto manje od 9 sati. Prije dolaska u Rim, na granici Umbrije i Lacija, smjestio se i Bassano in Teverina. Ako ne planirate samo Rim, ovdje nije loše ni prespavati, dok obilazite dijelove Umbrije, Toskane i Lacija. U mjestu živi tek 1300 duša, tako da, mira ćete imati i više no dovoljno.

Što vidjeti

Ovo mjesto bilo je naseljeno još u vremenima Etrušćana, no u vrijeme starih Rimljana, područje je bilo napušteno. Ipak, u 10. stoljeću, obnovljeno je i ponovno naseljeno za potrebe obrane od neprijatelja. Pod ovim imenom postalo je poznato u 11. stoljeću, a dugo vremena bilo je direktno pod upravom Vatikana, čemu u prilog govore i brojne crkve ostale u gradu koje svakako vrijedi obići. Tu su i toranj sa satom, stara fontana, amfiteater – taman dovoljno da čovjek ovdje provede par sati.

Gdje jesti

Već znamo kako se u Italiji jede fino uvijek i svugdje, a iznimka nije ni Bassano in Teverina. Posjetite oštariju Belvedere, gdje cijene jesu nešto više, ali ćete uživati u svježim plodovima mora i izaći itekako zadovoljni. Dobra opcija je i Casa di Ale, gdje ćete uživati u pogledu na zelenilo i jesti razne specijalitete talijanske kuhinje.


Gdje spavati

Ako odlučite prespavati ovdje, ili mjesto izabrati kao polaznu točku za obilazak drugih gradova, dobar odabira je Bed & breakfast smještaj u Antica Locanda Del Borgo. U sklopu smještaja postoji i restoran i lounge, a uvijek se možete opustiti i na lijepoj terasi. Sobe su prihvatljive, sa cijenom od oko 500 kuna za noć. Tako da, ovaj smještaj je sigurno sasvim dobro rješenje.