Kad krenete automobilom obilaziti „Čizmu“ i kao odredišnu točku izaberete Rim, zastanite i u nekim manjim mjestima. Neka jedno od njih bude i Bassano in Teverina, koje upravo predstavljamo, kako biste ga mogli staviti na listu gradova koje ćete posjetiti kada se situacija vrati u normalu.

Kako doći

Od Zagreba do Rima ima nešto manje od 900 kilometara,a preneseno u sate vožnje, nešto manje od 9 sati. Prije dolaska u Rim, na granici Umbrije i Lacija, smjestio se i Bassano in Teverina. Ako ne planirate samo Rim, ovdje nije loše ni prespavati, dok obilazite dijelove Umbrije, Toskane i Lacija. U mjestu živi tek 1300 duša, tako da, mira ćete imati i više no dovoljno.

Što vidjeti

Ovo mjesto bilo je naseljeno još u vremenima Etrušćana, no u vrijeme starih Rimljana, područje je bilo napušteno. Ipak, u 10. stoljeću, obnovljeno je i ponovno naseljeno za potrebe obrane od neprijatelja. Pod ovim imenom postalo je poznato u 11. stoljeću, a dugo vremena bilo je direktno pod upravom Vatikana, čemu u prilog govore i brojne crkve ostale u gradu koje svakako vrijedi obići. Tu su i toranj sa satom, stara fontana, amfiteater – taman dovoljno da čovjek ovdje provede par sati.

Gdje jesti

Već znamo kako se u Italiji jede fino uvijek i svugdje, a iznimka nije ni Bassano in Teverina. Posjetite oštariju Belvedere, gdje cijene jesu nešto više, ali ćete uživati u svježim plodovima mora i izaći itekako zadovoljni. Dobra opcija je i Casa di Ale, gdje ćete uživati u pogledu na zelenilo i jesti razne specijalitete talijanske kuhinje.


Gdje spavati

Ako odlučite prespavati ovdje, ili mjesto izabrati kao polaznu točku za obilazak drugih gradova, dobar odabira je Bed & breakfast smještaj u Antica Locanda Del Borgo. U sklopu smještaja postoji i restoran i lounge, a uvijek se možete opustiti i na lijepoj terasi. Sobe su prihvatljive, sa cijenom od oko 500 kuna za noć. Tako da, ovaj smještaj je sigurno sasvim dobro rješenje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju