U najvećem katalonskom gradu itekako se drži do tradicije, te su s obzirom na trenutnu situaciju, odlučili zaštiti tradicionalne vinske barove – bodege. Naime, zbog visokih renti, ugroza od strane velikih trgovačkih lanaca ali i situacije s koronavirusom, bodege ne posluju dobro, pa su gradske vlasti u Barceloni odlučile reagirati. 

 U Španjolskoj, bodega predstavlja vinski bar koji obično uz razne vrste vina i ostala pića, poslužuje i hranu, popularne tapase. Mnogi od njih su mali, desetljećima stari i nude vjerni prikaz života lokalaca. Ipak, zbog porasti cijene najma i postojeću pandemiju, mnogi od njih se suočavaju s neizvjesnom budučnošću. Dodatno, zbog trenutnih strogih epidemioloških mjera, mnogim bodegama se ne isplati ni raditi, jer definitivno zbog veličine prostora, ne mogu osigurati potrebnu socijalnu distancu.

Ove poteškoće potaknule su gradsko vijeće Barcelone na usvajanje i primjenjivanje zaštićenog statusa na 11 bodega u katalonskoj prijestolnici. Cilj je zaštititi tradicionalne trgovce koji se ne mogu nadmetati s velikima (dakle, ne samo bodege), ali su zaštićene i bodege koje prema gradskim vlastima imaju važan društveni i kulturni utjecaj na dio grada u kojem se nalaze. 

 Dodavanjem na listu, bodege su se pridružile knjižarama, trgovinama s igračkama, radionicama namještaja i mnogim drugim ugroženim obrtnicima. „Ako vlasti ne pomažu i neće nas zaštititi, pretvorit ćemo se uskoro u još jedan Starbucks“ – rekao je David Montero, voditelj jedne od bodega.

U svakom slučaju, bodegama želimo sreću, jer jednom kad putovanja ponovno započnu, rado ćemo sjesti i provoditi vrijeme u nekoj od njih.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju