Sa svojim arhitektonskim biserima, čudesnom gastro scenom i dugim pješčanim plažama, Barcelona je već godinama jedna od omiljenih destinacija za provođenje godišnjeg odmora. Nad katalonskom prijestolnicom vječno lebdi Gaudijev duh, a nemoguće je izbjeći i sjajne tapase, pa uopće nije čudno da zaljubljenici u umjetnost i hranu rado svraćaju ovdje.

No, kako bi otkrili grad i u njemu uživali, nije potrebno da tražite najpopularnije atrakcije, već izabirete one s manje gužve a ništa manje oku ugodne. Stoga, zakoračimo u alternativnu stranu Barcelone.

Alternativni Gaudi – Casa Vicens

Naravno, apsolutno ste svi čuli za Sagradu Familiju, gotovo svi za Casu Batllo, a velika većina i za Casu Millu. E pa ukoliko tražite Gaudija a ne želite upasti u gužve i redove, posjetite Casu Vicens, koja je za javnost otvorena krajem prošle godine. Kuća je sagrađena krajem 19. stoljeća kao ljetnikovac obitelji Vicens, a u ono vrijeme njen vanjski, ali i unutarnji izgled, bili su prava avangarda. Tako da, ukoliko još niste, pravac u kuću Vicens i doživite još jedno remek djelo velikog arhitekta.

Barcelona - 4 Barcelona - 4 (Foto: Getty Images)

Alternativna tržnica – Els Encants

Iako bi svaki posjetitelj Barcelone trebao pronaći vremena za posjetu kultnoj tržnici la Bouqeria, ona nije jedina u gradu. Smještena u predgrađu Glories smjestila se Els Encants, koja je između ostalog, najveća tržnica mesnih proizvoda u gradu. Smještena je u zgradi koja je nekoć bila željeznički kolodvor, a prostire se na 15 tisuća metara kvadratnih. Na njoj ćete pronaći more malih dućana koji prodaju od igle do lokomotive, a prije nego odlučite napustiti ovo mjesto, poponite se na najviši kat i uživajte u – hrani.

Alternativno mjesto za jelo i piće – Poble Sec

Kao i u svakom velikom turističkom gradu, i u Barceloni je potrebno izbjeći određene turističke zamke te pronaći mjesto za dobar obrok nije uvijek najlakša stvar. No, u kvartu Poble Sec, za kojeg su donedavno znali samo lokalci, jede se jako, jako dobro. Glavna ulica, La Carrer de Blai, prepuna je čudesnih barova u kojima se poslužuju pintxosi – tapasi servirani na štapiću koji su mnogo uobičajeniji za npr. Baskiju. Isplati se zaći u bistro La Tasqueta de Blai, isporbati chorizo, krokete, šparoge, ma što god nude...

Barcelona - 1 Barcelona - 1 (Foto: Getty Images)

Alternativna četvrt – Gracia

Kad zađete u ovu četvrt prvo ćete pronaći toliko željeni mir kojeg na ulicama Barcelone inače baš i nema. Ova četvrt je gradu pripojena tijekom 19. stoljeća, a do tad je bila mjesto za sebe, tako da je ugodno prošetati njenim povijesnim trgovima i ulicama, pronaći butike s posve drukčijom robom, vidjeti umjetničke galerije i popiti kavu u miru, te na trenutak zaboraviti buku Barcelone.

Alternativni vidikovac – Bunkers del Carmel

Oni koji love pogled na grad, obično posjećuju Parc de Montjuic, no vjerojatno je još bolje mjesto Bunkers del Carmel. Da, riječ je o bunkerima sagrađenima za vrijeme Španjolskog građanskog rata 1937. godine a služili su naravno za obranu od neprijatelja. Nakon rata ostali su napušteni, naselili su ih siromašni i beskućnici pa ovdje nitko nije ni dolazio, no stvari su se promijenile netom prije olimpijskih igara 1992., kad se grad uređivalo na svim poljima. Ipak, sve do 2011. ovo je područje nekako bilo nepovezano s gradom i nitko nije ovdje zalazio, no tad se krenulo u finalno uređenje, pa lokalci ovdje rado dolaze u sumrak s pokojom bocom uživajući u pogledu na zalazak sunca iznad Gaudijeva grada.

Letovi, obroci, smještaj, džeparac... Plaćaju vam da budete turist! Tajland Koh Phi Phi Leh Znate li gdje se nalazi otok Jamesa Bonda? - 3 +0 Koh Phi Phi Leh

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju