Simbol Barcelone, ali i jedna od najpoznatijih građevina na svijetu, Sagrada Familia, gradi se već 136 godina. U međuvremenu zaštitio ju je i UNESCO, ali sve ove godine za nju nikad nije dobivena građevinska dozvola, a niti je upisana u zemljišne knjige.

Odgovorni za izgradnju crkvu planiraju dovršiti 2026. godine, kad će se navršiti točno 100 godina od smrti Antonija Gaudija, genijalnog arhitekta i „tvorca“ ove crkve. Projekt se godišnje financira s ogromnih 50 milijuna eura, koliko se godišnje prikupi od 4,5 milijuna posjetitelja. U prijevodu, Sagradu Familiju svaki dan obiđe 12 tisuća duša.

Sagrada Familia - 3 Sagrada Familia - 3 (Foto: Getty Images)

No unatoč svemu tome, unatoč golemom utjecaju koji crkva ima na gospodarstvo i kulturu Barcelone i okolice „Sveta obitelj“ se gradi bez dozvole vlasti Barcelone. Naravno, neće je sigurno srušiti zbog nelegalne gradnje i tako uskratiti fini novčani iznos.

Zapravo, da budemo precizni, jedna dozvola postoji, ali datira iz 1882. godine kad su Gaudiju dozvolili gradnju, ali i naložili traženje građevinske dozvole, što slavni arhitekt nikad nije učinio. Da stvar bude bolja, monumentalna građevina nije uopće upisana u zemljišne knjige, već se od 1995. vodi kao prazno zemljište pod vlašću barcelonske biskupije.

Do danas, dovršeno je 70 posto katedrale, ponajviše zahvaljujući posjeti turista. Toranj Isusa Krista, koji bi trebao biti najveći, planira se dovršiti 2022. godine. Bit će visok 172,5 metara, čime će Sagrada postati najviša građevina katalonske prijestolnice.

Bilo kako bilo, nadajmo se kako će 2026. crkva zasjati u punom sjaju, a do tad, će valjda, konačno doći i do legalizacije.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju