Najteže je bilo nositi se sa silnim gostoprimstvom na koje je naišao u Turskoj, Grčkoj, Albaniji, Crnoj Gori, BiH i sada u Hrvatskoj, u Sutivanu na Braču gdje je zastao zbog lakše ozljede.

- Nakon 80 dana putovanja zadržat ću se koji dan na Braču dok mi bol u koljenu ne popusti, no nije mi žao, ovdje je raj na zemlji, posebice za morske kajakaše! - oduševljeno nam je rekao Huw kojem je cilj prijeći 20 mediteranskih zemalja i više od 15 tisuća kilometara, veslajući kajakom, vozeći bicikl, penjući se po planinama, skijajući, a sve u sklopu projekta “Save the children”, nezavisne svjetske nevladine organizacije za promociju prava djece, ovaj put za pomoć djeci Sirije.

Našu dužobalnu liniju prijeći će kajakom. U Sloveniju kreće u pješačko-alpinističku turneju kroz Alpe, dijelom i uz upotrebu skija, popet će se na Mont Blanc, a kroz francusku Provansu do Gibraltara prijevozno sredstvo mu je bicikl. Za kraj - opet kajak do Španjolske, i tako redom natrag do Galipolja.

- Plan je stići tamo do 25. travnja 2015. godine, na 100. godišnjicu obilježavanja Anzaca, jedne od najkrvavijih bitki Prvoga svjetskog rata u kojoj je poginulo 10 tisuća vojnika iz Australije i Novog Zelanda, koji su se borili na strani sila Antante protiv Turske. Inače, nisam sportaš.

Pisac sam, bloger i voditelj agencije za pustolovni turizam. Dugotrajni boravak u kajaku stajao me sada ozljede koljena, ali nema odustajanja - veli nam ovaj avanturist koji dnevno prevali i do  40 kilometara ovisno o vremenskim uvjetima. Prenoći uglavnom negdje na plažama, u svom šatoru gdje skuha kakav topli obrok, no ponegdje uzme hotelsku sobu kako bi se pošteno ispružio, okupao i napunio baterije.

Očekuje da neće biti većih problema po Jadranu koji za razliku od Australije, nema velike valove pa je i veslanje lakše.

Huw se već upuštao u maratonske avanture poput obilaska australskog kontinenta, sudjelovao u mnogim projektima vezanim uz ljudska prava, zaštitu okoliša, a u svojoj zemlji dobio je i priznanja za svoj altruistički angažman. Ovaj put okrenuo se djeci Sirije gdje je, nažalost, u ratnim sukobima stradalo više tisuća mališana, a mnogo ih je ostalo bez domova. Donacije se prikupljaju na web-adresi www.mediterrannee.com, javlja Slobodna Dalmacija.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju