Jedan od najpoznatijih simbola Kambodže je hinduistički hramski kompleks zvan Angkor Wat, kojeg možete uočiti i na državnoj zastavi. Smješten je u regiji Angkor u kojoj se nalazi još tisuću hramova. Izgrađen je u 12. stoljeću za vrijeme vladavine kralja Surjawarmana II. i smatra se jednom od najvećih vjerskih građevina svijeta.

Oni koji su imali sreće posjetiti ga, također su imali i tu „nesreću“ da se trebaju popeti njegovim vrlo strmim i zastrašujućim stepenicama. Mnogi se prilikom penjanja služe i rukama da bi se osigurali, a postoji čak i uže koje će vam pomoći u usponu.

Samo jedan neoprezan korak dovoljan je da se ozlijedite ili padnete, pa su se mnogi počeli pitati: ako je već toliko pažnje pridano svakom detalju, zašto stepenice nisu napravljene malo šire kako bi bile jednostavnije za uspon?

Upravo u tome je stvar. Kada je ovaj kompleks građen, doista se pazilo na svaki detalj. Tako i ove stepenice imaju određenu simboliku. Put do nebeskih visina, tj. do krajnjeg životnog cilja, nije lak i zahtjeva mnogo truda. A isto bi se moglo reći i za povratak na Zemlju, jer jednom kad se popnete – valja sigurno i sići.

Premda pri penjanju i silaženju nije zabilježena nijedna povreda kod turista i izletnika, prije nekoliko godina ulaz u hram „podebljan“ je držačima za ruke i širokim drvenim stepenicama kako bi penjanje bilo lakše. „Ah, ta moderna vremena i moderni ljudi – sve bi na pladnju“, progunđali bi stari Kambodžani. „U naše vrijeme morao si se potruditi da nešto dobiješ…“

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju