Nije čudno da neki gradovi u Europi nalikuju jedan na drugi. Uostalom, toliko je utjecaja prešlo stoljećima iz jedne zemlje u drugu, da se uopće ne treba tome čuditi. No što kad naiđete na Eiffelov toranj u Africi? Ili talijansku arhitekturu usred Kine? Sigurno vam se u glavi počnu vrtjeti razna pitanja.

E, pa, ovo su samo neki primjeri mjesta diljem svijeta u kojima se možete osjećati kao u nekim europskim zemljama.

Normandijsko selo, San Francisco (SAD)

Nekretnine u Normandijskom selu prilično su popularne i rijetko su na prodaju. Kad se to i dogodi, iznosi su prilično papreni, pa je tako zadnja nekretnina kojom se ovdje trgovalo, još 2019. godine, prodana za više od 3 milijuna kuna! A kako je do gradnje uopće i došlo? Jednostavno, u kalifornijskom gradu dvadesetih godina prošlog stoljeća netko je bio fasciniran normandijskom arhitekturom te je tako gotovo prije 100 godina – nastala ova četvrt.

 

 

Mali Pariz, Južnoafrička Republika

Smješten u gradu Hartbeespoortu, uvijek dobro posluži kao destinacija svim onim Južnoafrikancima koji ne mogu tek tako skoknuti do 15 sati avionom udaljene francuske metropole. Ovdje se nalazi i restoran koji poslužuje francuske specijalitete, pa možete uživati u kroasanima, ali i filet mignonu. Napravljena je čak i replika mosta Pont des Arts, koji u Parizu prelazi Seinu, a na njemu zaljubljeni stavljaju svoje lokote. Naravno, nije potrebno posebno naglašavati kako ovdje postoji i replika Eiffelova tornja.

Guanajuato, Meksiko

Ova meksička regija proteže se na više od trideset tisuća četvornih kilometara u kojima se miješaju razni stilovi europske arhitekture. Mnoge kuće živih boja izgledaju kao da su preseljene s Mediterana, a recimo i kako je crkva svetog Mihaela napravljena prema razglednicama europskih gotičkih crkava! Kako je uopće do toga došlo? Jednostavno, sredinom 19. stoljeća mnoge meksičke barokne građevine zamijenjene su neoklasicističkim zgradama (primarno religijske namjene) koje su projektirali francuski ili talijanski arhitekti.

 

 

Melbourne, Australija

Drugi po veličini australski grad itekakav je miks raznih arhitektura. Vjerojatno ćete, kada dođete u njega, vrlo brzo primijetiti kako bok uz novim i blještavim neboderima stoje građevine viktorijanske arhitekture. Također, kad posjetite predgrađe Brighton i odete na plažu, nemojte se iznenaditi mnogim šarenim kućicama kakve ćete pronaći upravo i na engleskoj obali.

Florentia, Kina

Kinezi su zadnjih godina često išli u svojoj zemlji izgraditi replike nekih europskih gradova. Nekad su uspjeli, nekad ne, no grad Florentia uspio je i sad postoji na sedam mjesta u cijeloj državi. Ipak, točnosti radi, treba reći kako je ovdje manje riječ o selu, a više o dizajnerskim outletima jer ovamo dolazite u šoping, a ne u posjet ili razgledavanje grada. Ipak, ovi outleti prilično su popularni i Kinezi u njima vrlo rado obavljaju šoping.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju