Iako nam je ljeto došlo kraju, to ne znači da ne možemo i dalje uživati u ljetnim destinacijama. Mnoge su destinacije, poput Balija i Tajlanda još uvijek relativno teško dostupne (ili nedostupne) zbog COVID pandemije, no svijet je velik i postoji puno alternativa. U nastavku vam donosimo koje su vam to ljetne destinacije na raspolaganju ove zime kako biste uživali u omiljenim laganim krpicama i sandalama.

Zabavni Meksiko

Iako na glasu kao nesigurna destinacija, Meksiko može biti zabavan u bilo koje doba godine. Plaže su dostupne i predivne, a ako se odlučite na Meksiko, svakako posjetite zapadnu obalu. Na meksičkoj obali Tihog oceana, dva grada na plaži sjede jedan pored drugog: Ixtapa i Zihuatanejo.

Gradovi koji su potpuno različiti jedan od drugog. Ixtapa, prepuna hotela u visokim zgradama i moderne infrastrukture, namjenski je izgrađena za turiste, dok je Zihuatanejo, smješten iza zaljeva, zadržao šarm starog svijeta i osjećaj uspavanog ribarskog sela. To je skromno ljetno utočište s pravim meksičkim štihom; ribari svakog jutra izbacuju ulov na obali, a središte grada ispunjeno je povijesnim kamenim ulicama i užurbanom tržnicom. Vruće je tijekom cijele godine, ali od listopada do travnja pada najmanje kiše, što ga čini savršenim mjestom za hit zimskog vitamina D.

Zadivljujuća Južnoafrička Republika

Možda je na drugoj hemisferi, ali Južna Afrika je u istoj vremenskoj zoni kao Velika Britanija - što znači da za vas neće biti jet-lega. U Cape Townu i izvan njega nalazi se zadivljujući krajolik, plaže koje oduzimaju dah, kao i vrhunska vina i vrhunska hrana.

Najslavniji dio zemlje u zemlji je veličanstvena Vrtna ruta, dok putovanje kroz Zapadni rt predstavlja dobru alternativu. Vrijeme je ovdje posebno dobro u prosincu i siječnju, pa svakako razmislite o ovoj južnoj destinaciji. Manje istražena obala Overberg ima široke plaže, dobre restorane i vinarije te spektakularne vidike.

Opušteni Oman

Oman je manje blistava, opuštena alternativa Dubaiju - samo je krajolik ovdje dramatičniji. Široki otvoreni prostori isprekidani oazama i pustinjskim gradovima, doline iz kojih dolaze predivni mirisi ruže i sandalovine, skrivene uvale sa zlatnim plažama i brilijantno-tirkiznom vodom.

Glavni grad Muscat zasljepljuje sunčevom svjetlošću tijekom cijele godine i diči se svojim velikim džamijama i užurbanim tržnicama. Da biste se osjećali istinski izolirano, kampirajte u ručno izrađenim beduinskim šatorima među epskim pješčanim dinama Wahiba Sands južno od Muskata - to je najbolji način da doživite autentični Oman.

Nestvarni Jordan

Jordan je pun iznenađenja. Hašemitska Kraljevina Jordan, ima čuda, i prirodna i drevna. Istina je da je veći dio zemlje pustinja (naizgled beskrajni Wadi Rum čak se udvostručio), ali ima i plodnih, zelenih površina. Vode Crvenog mora, kraj obale Aqabe, cijele su godine tople za kupanje.

Dom su brojnim ribama i kornjačama koje dom čine na koraljnim grebenima kojih na ovom području ne nedostaje. Najbolje vrijeme za odlazak na plažu je od veljače do svibnja jer nije prevruće. U međuvremenu, zime mogu biti prohladne na sjeveru zemlje, gdje snijeg prekriva veličanstvene krošnje drveća šumskog rezervata Ajloun; a najbolji mjeseci za odlazak u drevnu Petru, Amman i sjever su ožujak, travanj, svibanj, rujan i listopad.

Idealni Mauricijus

Razlika između Mauricijusa, te njegovih susjeda u Indijskom oceanu, Sejšelima i Maldivima, je njegova veličina i prirodna raznolikost. Plaže Mauricijusa još uvijek su tropski rajevi, a najbolji način za razgledavanje je unajmljivanjem automobila te samostalnim istraživanjem. Ima reputaciju predivnih i uređenih odmarališta – a ovdje se nalazi neki od najboljih hotela na svijetu.

Idealni mjeseci za odlazak na Mauricijus su rujan, listopad i studeni, kada je vruće, ali nije prevruće (u prosjeku oko 25-28ºC danju, hladnije 17-19ºC noću) i najsušnije (kišna sezona u Mauricijus je od siječnja do travnja). No, u bilo koje vrijeme došli na Mauricijus, bit će toplije nego doma.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju