Ako nam je nešto pandemija pružila, to je vrijeme za razmišljanje o tome kako pridonosimo borbi protiv klimatskih promjena. Istina je i kako odabirom odgovornijeg i održivog putovanja, možete pomoći u ravnoteži negativnih utjecaja turizma, pa možda ne bi bilo loše da razmislite o nekoj od sljedećih stvari...

Održiva poljoprivreda Walesa

Britanska domaća turistička industrija cvjeta - i premda su velški turistički favoriti poput Angleseya, Snowdona i Pembrokeshirea imali prošlogodišnju prilično turističku ljetnu sezonu, ostali su vjerni svojim korijenima u zaštiti lokalnog poslovanja. Daleko od hotela i pubova grada, naći ćete većinu restorana i trgovina u kojima se poslužuju ili prodaju lokalno uzgojeni, sezonski proizvodi. Obroci izvan kuće često su doslovno iskustvo od farme do stola – što znači da ne samo da se profit vraća zajednici, već se podržava i održiva poljoprivredna praksa u regiji.

Ugljično neutralna Kostarika

S obzirom da su već više od 25 posto države proglasili zaštićenom, nije ni čudo da Kostarika predvodi svijet u rješavanju klimatske krize, proizvodeći 98 posto električne energije u zemlji iz obnovljivih izvora. Sa zadivljujućim obalama s bijelim pijeskom i oceanima ispunjenim morskim svijetom (plus, prašume guste vegetacijom i endemskim vrstama divljih životinja) koje treba zaštititi, zemlja nastoji postati neutralno ugljična do 2050. Ako želite iskusiti aktivnosti koje su pogodne za prirodu kao što su kao šetnje džunglom, promatranje dupina i vožnja kajakom, Lapa Rios Eco Lodge na poluotoku Osa spaja divljinu i odmor.

Zeleni turizam Slovenije

Pokazujući da je ozbiljna u prihvaćanju održivog pristupa turizmu, Slovenija je uvela „zelenu shemu” – program certificiranja koji potiče hotele, turoperatore i restorane da prihvate ekološki prihvatljivije prakse. Proces od 11 koraka za pridruživanje programu uključuje izradu redovitih izvješća o okolišu, formiranje „zelenog tima” za podizanje svijesti i ponovnu ocjenu svake tri godine. Pogodnost je što će nacionalna turistička zajednica aktivno promovirati tvrtke koje se upišu. Ljubljana, glavni grad, već je na popisu, a cijeli popis restorana, smještaja i atrakcija možete pronaći na sljedećem linku.

Talijanska dugačka povijest agroturizma

Tijekom posljednjih 30 godina Italija razvija svoju agroturističku industriju. Zbog zadnje inicijative, koju je potpisalo više od 20 tisuća raznih agroturizma, novac zarađen od boravka na farmama u Kalabriji do tradicionalnih seoskih odmora u Toskani, ostaje u tim zajednicama. U međuvremenu, gosti mogu uživati u mirnoj prirodi uz svježu, domaću hranu i dobiti priliku za povezivanje s lokalnim obiteljima. Projekt podržava održive farme, posebno one koje ulažu u očuvanje tla, zemljišta i divljih životinja.

Butanska borba protiv masovnog turizma

Do 1974. Kraljevina Butan bila je zatvorena za turizam. Onda je jednog dana kralj Jigme Singye Wangchuck proglasio Butan otvorenim za posjetitelje. Danas mogu ući samo oni koji su rezervirali vođene rute putem odobrenih operatera. Dozvole koštaju u špici sezone oko 1.500 kuna po osobi, što uključuje porez od 37 posto koji ide na poboljšanje infrastrukture i jačanje zdravstvenog i obrazovnog sustava. Ova stroga politika znači da je turizam kontroliran, a lokalni život uglavnom nije dotaknut njegovim utjecajem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju