Ima jedinstvene morske orgulje, glavnu gradsku ulicu opjevanu u poznatoj pjesmi, a rado ga se naziva i gradom košarke. Neki čak idu toliko daleko da kažu kako je „Bog stvorija čovika, a Zadar košarku“, a mi vam predstavljamo 10 poznatih i nepoznatih stvari o Zadru.

1. Grad Zadar su kroz povijest posjetila čak dva sveta oca. Prvi papa koji je posjetio grad, Aleksandar III., ujedno je i prvi papa koji je posjetio tadašnje hrvatske krajeve (Rab, Zadar, Palagruža i Vis). Bilo je to godine 1177., a u Zadru se zadržao čak 3 dana, radi loših vremenskih uvjeta za nastavak puta. Drugi papa u Donatovom gradu bio je Ivan Pavao II., 2003. godine.

2. Glavna zadarska ulica, znamenita Kalelarga, opjevana i u istoimenoj legendarnoj pjesmi Tomislava Ivčića – službeno se tako ne zove. Naime, iako je postojala građanska inicijativa prije par godina za povratak imena „Kalelarga“, gradske vlasti je nisu prihvatile. Službeni naziv ulice je „Široka ulica“ što je zapravo doslovan prijevod talijanskih riječi calle (ulica) i largo (široko).

3. Jedan od zaštitnih znaka grada svakako su i zadarski barkajoli. Prema dostupnim zapisima, oni već osam stotina godina s malim brodovima prevoze ljude s dva kraja gradske luke. Barkom se zapravo ide u grad, ali također – i iz njega. Barke je lako prepoznati, po karakterističnoj narančastoj boji.

4. Ne diči se gradskim zidinama samo Dubrovnik, već i Zadar, čije se zidine također nalaze na popisu UNESCO – ove Svjetske baštine. Zidine su sagrađene u 12. i 13. stoljeću, a dodatno su ojačane u 16. stoljeću za potrebe obrane Mletaka od turskih napada. Od nedavno, zidine su pretvorene u isključivo šetnicu, što su već ove godine iskoristili brojni turisti.

5. Nema samo Egipat Sfingu! Naime, ona zadarska, nalazi se u gradskom predjelu Brodarica u uvali Maestral, te je svatko može slobodno posjetiti. Shrvan zbog gubitka supruge, Sfingu je dao podići Ivan Smiric 1918. godine, a prema legendi Sfinga ima lice njegove pokojne supruge. O Sfingi još dodatno možete naučiti i na sljedećem linku.

6. Zadrani se uglavnom rijetko orijentiraju prema nazivima ulica. Naime, obično se za objašnjavanje neke lokacije koriste poznate lokacije, pa se tako Zadranima nije problem naći „kod male pošte“, „na Branimiru“, i slično. Ako pitate nekog Zadranina ili Zadranku za neku ulicu, vjerojatno će morati dvaput razmisliti.

7. Maraschino, nadaleko poznati liker koji se proizvodi iz višnje maraske, nastao je u Zadru. Njegova receptura datira iz 16. stoljeća te je stvorena u dominikanskom samostanu, a rado su ga pili na mnogim europskim dvorovima. Priča kaže kako je u njemu uživao čak i Napoleon, ali i putnici na Titanicu.

8. Jedan od najvećih europskih košarkaša svih vremena, legendarni Krešimir Ćosić, nije se rodio u Zadru – već Zagrebu. Ipak, prve korake učinio je u Donatovom gradu, postao klupska legenda, te karijeru završio kao jedan od najtrofejnijih košarkaša uopće. Danas dvorana na Višnjiku nosi njegovo ime.

9. Prve električne žarulje u gradu zasjale su na Silvestrovo 1894., kad su osvijetljene 23 ulice i 3 trga. Time je Zadar rasvjetu dobio 13 godina prije Zagreba, a samo 12 poslije New Yorka.

10. I za kraj – poznato o nepoznatom. Za vrijeme svog boravka u Zadru, slavni redatelj Alfred Hitchcock nije se mogao dovoljno nadiviti zalasku sunca, te je prema legendi izjavio kako je zadarski zalazak sunca ljepši čak i od onog u Key Westu na Floridi.

Što raditi u okolici Zadra? 5 nezaboravnih avantura u prirodi koja očarava Pag - 15 Pag - 14 Nin +5 Silba - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju