U potrazi ste za avanturom? Ne tražite dalje – predstavljamo vam Zadarsku regiju. Smještena na nestvarnoj poziciji između planina i bezbrojnih otoka, ova regija nudi obilje doživljaja. Glavni grad Zadar, moderan, a opet miran i mediteranski šarmantan, očarat će vas svojim romantičnim ulicama i zanimljivim pričama. Jedinstvene morske orgulje koje vas čekaju na zadarskoj rivi dat će vam idealan soundtrack za početak istraživanja ove regije. 3, 2, 1… Krenimo na put u Zadarsku regiju!

Bicikliranje, trail, penjanje i kajaking na Pagu

Mjesečev otok Pag iz godine u godinu postaje sve atraktivnija destinacija za poklonike outdoor i adrenalinskih aktivnosti. Njegova posebnost je da povezuje četiri aktivnosti – bicikliranje, trail, penjanje i kajakarenje na moru u paškoj prirodi koje će biti dostupne avanturistima i izvan turističke ljetne sezone.

Pag ima uređene staze za slobodno penjanje kojima se može pristupiti samo morskim putem, a nalaze se na zapadnom dijelu paške uvale Slana. Hridi, stijene i litice namijenjene su hrabrim ljubiteljima penjanja uz pomoć užadi. 14 uređenih bike&trail staza dio su biciklističke avanture Paga, među kojima se isprepliću one mirnije asfaltiranije, makadamske i uske zemljane staze s laganijim i strmijim usponima. Za kraj dana svakako se okrijepite uz domaće vino i svjetski poznati paški sir – pouzdano vraća snagu!

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!  

Nin - windsurfing i kitesurfing raj

Nin se nalazi na karti svakog strastvenog surfera jer je geografski pozicioniran u predjelu u kojem ima dovoljno vjetra. Blagi, ali neprestani vjetrovi karakteristika su Nina, pa će vas ljeti će vas nositi Maestral, a povremeno i bura, koju češće možete doživjeti u proljetnom i jesenskom dijelu godine.

Sezona windsurfinga i kitesurfinga je tako aktivnija ljeti jer osim ovih avanturističkih sportova možete uživati i u Kraljičinoj plaži, koja je proglašena jednom od najljepših plaža svijeta prema American Travel Channelu. Za početnike u ovu aktivnost organizirani su tečajevi kitesurfinga, windsurfinga i SUP-a od travanja do listopada te je moguć i najam opreme. A Nin je svjetski poznat i po svojoj soli pa nemojte propustit kupiti zalihu za ponijeti kući kao koristan suvenir ili poklon.

Avanturističke ture na otocima Zadarske regije

Osobita prednost otoka Zadarske regije je upravo njihova blizina, što omogućuje brzo i jednostavnije putovanje, ali i njihova brojnost, pa ćete se sigurno suočiti s izazovom koji otok i koju avanturu odabrati. Otoci omogućavaju bavljenje nizom različitih aktivnosti pa ronjenjem ili kajakarenjem po moru od jednog do drugog otoka otkrivate zanimljive lokacije, kao što su napušteni vojni tuneli. Iako je i netaknuta priroda, po kojoj su mali otoci poput Molata, Silbe i Ista poznati, dovoljan razlog za posjet.

Ako više volite da vam je glava iznad vode, oprema za SUP (Stand-up paddle boarding - uspravno veslanje na dasci) čekat će vas na našim otocima. U ovu zabavnu kardio-avanturu mogu se upustiti početnici i vješti SUP-ovci kako bi se povezali s prirodom ili istražili mjesta kojima se ne može pristupiti drugim plovilima. Izgubljenu energiju kroz dan možete vratiti na otočki način – kušanjem lokalne hrane u obiteljskim restoranima. Pitajte što je toga dana ulovljeno i sigurno ćete biti zadovoljni večerom.

Adrenalin pod morem Zadarske regije

Zadarska regija kao srce Jadranskog mora, primamljiva je za ronjenje zbog mnoštva otoka i toplog te čistog mora. Pogled u podmorje ovog kraja otkriva stijene koje se spuštaju do dubine od 60 metara, podvodne grebene i špilje te živahan svijet podvodnih životinja, a posebno ribe. Sezona ronjenja je obično od travnja do studenog, a najatraktivnije lokacije uključuju Park prirode Telašćica i ostale otoke u Zadarskom arhipelagu. Ronjenje se preporučuje uz stručno vodstvo profesionalnih ronioca.

Planinske avanture Paklenice

Starigrad je središte Pakleničke rivijere koja pripada Zadarskoj regiji i poznato europsko okupljalište planinara, alpinista i penjača. Nacionalni park Paklenica je dio Velebita, najduže hrvatske planine bogate prirodnim ljepotama. Paklenicu je moguće doživjeti uzbudljivom vožnjom biciklom kroz podvelebitska sela, kulturno-povijesne lokalitete kao što su spomen znamenje mirila ili etno kuća u Marasovićima.

Ova pustolovina posebna je po intenzivnom doživljaju pogleda na more i planinu. Osim bicikliranja, pješačenje i planinarenje su nezaobilazne aktivnosti obzirom da na području parka postoji preko 150 km staza koje kreću iz kanjona - od onih jednostavnijih pješačkih pa do planinarskih koji vode do Vaganskog vrha i Svetog brda, najviših vrhova Velebita. Ozbiljniji planinari mogu se uključiti u vođene ture po Nacionalnom parku Paklenica.

Sezona penjanja na Paklenici je od ranog proljeća do kasne jeseni po 590 smjerova na vapnenačkim stijenama. Nakon planinarenja, ljubitelji adrenalina na vodi ni ovdje nećete ostati na suhom jer možete isprobati veslanje na kristalno čistim vodama rijeke Zrmanje. Duboko usječeni kanjon Zrmanje moguće je proći veslanjem u kajacima, kanuima ili manjim gumenim čamcima. A naravno, tu su i nezaboravne plaže koje nudi cijela Paklenica riviera. Kamo god krenete prvo, biti ćete zadovljni! I naravno, ne zaboravite fotografirati 😉

 

 

 

 

Očaravajuća Paklenica: Mjesto na granici mora i "najviših" vrhova na koje želimo na godišnji Paklenica - 9 Paklenica - 8 Paklenica - 6 +7 Paklenica - 5  

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju