Nogomet, vaterpolo, košarka, umjetničko klizanje, hokej, rukomet… Sportaši svake četiri godine imaju priliku pokazati svoje vještine na natjecanjima na svjetskoj razini. No, jeste li znali i da omiljena dječja igra, skrivača, također ima svoje svjetsko prvenstvo?

Ovoga vikenda, 3. i 4. rujna, u Italiji, u napuštenom selu Consonno, u podnožju Alpa u sjevernoj Italiji, 320 ljudi pokazat će svoje vještine traženja odnosno skrivanja. 64 ekipe s po 5 članova pokušat će osvojiti titulu skrivača godine.

Pravila su jednostavna, ali stroga, a provode ih dva suca i koordinator. Timovi su podijeljeni u 4 grupe, a jedna osoba se skriva dok neutralni tragački tim broji 60 sekundi. Sudionici imaju 10 minuta da izađu iz svojih skloništa i pogode metu u centru igrališta, bez da ih spazi suparnički tim. Igra traje puna dva dana, dok se ne proglasi pobjednik.

Ove godine za lokaciju je odabrana nekadašnja Zemlja igračaka u Consonnou. Selo, koje je 1968. htio oživiti građevinac Mario Bagno i tamo stvoriti talijanski Las Vegas, neslavno je propalo. Na tom mjestu ostali su hotel, minareta, kupola, prostor nekadašnjeg zoološkog vrta i vlak za razgledavanje. Zemlja igračaka zatvorena je 1976. zbog odrona.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju