Snijegom okupana blaga brdašca Prigorja bila su domaćin kušanja mladih vina Prigora u Bedenici nedaleko od Svetog Ivana Zeline. Vinarija Prigora istaknula se na ljetošnjoj se međunarodnoj konferenciji o sauvignonima, osvojila značajna priznanja, i općenito – kvalitetno stvara novo ime na hrvatskoj vinskoj sceni.


Ekološka vinarija Prigora, kako joj i samo ime govori, smještena je na prigorskim brežuljcima. Ostali smo uskraćeni za suncem okupano Prigorje i vinograd u zelenim bojama jer smo bili kombi u snijegu, no to nas nimalo nije omelo da uživamo u cjelokupnom rangeu vina ove vinarije koja ima priznanja s velikih natjecanja DWWA i IWC. Vlasnik vinarije Dražen Bedeković dočekao nas je okružen jakom ekipom vinara, kolega, prijatelja i posebno – kotlovinom, koja je bila uslikavana poput najljepše hostese. No, play of the day su ipak bili domaći ukiseljeni češnjak (hrska pod zubima poput mladog badema, a pecka, a kiseo, divota!), i Čokobazga, i jedno i drugo ideja gospodina Bedekovića.


Večer smo otvorili pjenušcem, kojeg su punili i u tamne i u prozirne boce. Kako ih nisu istovremeno punili, možebitne razlike će se primijetiti tek u ljeto. Za sada smo više nego zadovoljni. Nastavili smo, kako i dolikuje, vinom imena Breg, bijelom kupažom od 5 aromatičnih sorti, a uslijedio je osvježavajući rizling. Vinogradi se obrađuju ekološki, a grožđe se ručno bere i vinificira u modernoj vinariji okruženoj trsovima. Ručno smo se bacili i na bučnicu koja je pratila kotlovinu te Miris Prigorja, mješavinu kraljevine, graševine i rizlinga. Za kraj smo probali i muškat, koji idealno prija uz već spomenutu Čokobazgu.


Uglavnom, vina su još mlada, razvijaju se u dobrome smjeru unatoč, zbog nepovoljnih vremenskih prilika - lošoj godini za vinare. Preporučujemo posjet prekrasno uređenoj drvenoj vinariji osobno, uz prethodnu najavu, a vina Prigora možete nabaviti i u Vrutku.

Za detaljne informacije o vinima, vinariji i distribuciji posjetite stranice Prigore, i nekaj si spijte, ne!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju