Prošla su vremena kad se posjetiteljima Hvara vraćao novac zato što im je ljetovanje na sunčanom otoku pokvarila kiša. Zemlja se "smanjila", turističkih je ponuda sve više, a veća je i konkurencija koja se bori za svoj dio kolača. Ako ste se pri planiranju putovanja susreli s fenomenom jako sitnih slova, pa vas je iznenadilo plaćanje aerodromskih taksi ili neke slične dozvoljene „smicalice“ agencija, ugostitelja i trgovaca, shvatili ste da život nije uvijek fer te ostali lakši za stotinjak ili više kuna.

Kako biste spriječili takve izvore frustracije, najbolje je prepisati načine komunikacije i izvući pouku iz popularne serije devedesetih Seinfeld. Ističući ono uobičajeno, ukazujući nam na ono što bi inače prošlo nezamijećeno, serija poručuje da valja razgovarati direktno, iskreno i pitati sve što nas zanima kako se ne bismo našli u neobranom grožđu.

Nastavimo li s narodnim izrazima, ne treba ići grlom u jagode, nego osim pakiranja kofera razmisliti o svemu što nas zanima i o tome se raspitati prije samog putovanja. Ponekad se nađemo u zabludi jer planiranje nismo odradili kako treba i uzeli u obzir da se doživljaji nekog mjesta razlikuju ovisno o sezoni ili da zaštitna lica restorana ili barova čiji "rad" želimo upoznati imaju pauzu, a osim toga i originalni suveniri nisu na svakom koraku "oni pravi".

Putovanja Putovanja (Foto: Thinkstock/Guliver)

Tko je ukrao more?

Termin "soba s pogledom na more“ može biti jako rastezljiv pojam pa se možete razočarati ako mislite da to znači da ćete iz kreveti vidjeti dupine kako se igraju na pučini. Soba može imati tek mali komadić pogleda na more ako izađete na balkon i propnete se na prste ili biti okrenuta prema plavetnilu od kojeg vas odvaja ogromna zgrada. Kako se ne biste razočarali, dobro je definirati pogled prije rezervacije.

Smrdljiva koža

Ako ste ikada kupili kožnu torbu ili novčanik u Maroku i povjerovali trgovcu da će se neugodni miris izvjetriti nakon nekoliko dana, vjerojatno ste proveli mjesece u očekivanju dana kad ćete je moći iskoristiti. Zbog tradicionalnog načina izrade jak miris ponekad nikada ne ispari.

Lažnjaci u Veneciji

Mnogi koji su putovali prema Veneciji oduševili se načinom izrade ili izgledom stakla na otoku Murano i zatim ga kupili po jako povoljnoj cijeni često su se razočarali kad su shvatili da u rukama imaju kopiju, a ne original. Naljepnice s natpisom "Vetro Artistico Murano" jamče da se radi o izvornoj kvaliteti, a trgovine s natpisima Murano design ili Murano style valja izbjegavati.

Ohridsko jezero - 6 Ohridsko jezero - 6 (Foto: Guliver/Thinkstock)


Ništa bez certifikata

Nađete li se u Ohridu i fascinirani pričom o biserima koji se rade posebnom tehnikom premazivanja ljuskama ribe plašice koje žive u ohridskom jezeru poželite ih kupiti, čuvajte se kopija. Nisu svi biseri na štandovima "oni pravi" jer se tradicionalnim zanatom bave tek dvije obitelji Talev i Filev, koje će vam za svoj rad dati i certifikat.

Teretana na odmoru

Odaberete li neki hotel zato što ima fantastičan wellness ili traku za trčanje kako biste mogli odraditi trening, nemojte pod svaku cijenu podrazumijevati da su u funkciji. Renoviranje je uobičajeno, baš kao i restauriranje slika, pa očekujete li Van Goghove suncokrete u Amsterdamu, uzmite u obzir da se zvijezde mogu poklopiti i tako da se ne sretnete s remek-djelom.

> Proglašeni najbolji aerodromi za presjedanje u 2017. godini

A gdje je chef?

Ako vam se ikada dogodilo da pročitate odlične recenzije o restoranu i ostanete razočarani nakon posjeta, jedan od razloga može biti to što je chef na odmoru ili ga netko drugi mijenja u kuhinji. Nabrusite li se na putovanje samo zbog gurmanskog doživljaja, prethodno možete nazvati i priupitati kada je najbolje vrijeme da dođete.

Prije putovanja – istražite cijene

Turističke agencije nerijetko imaju dogovore s robnim kućama i trgovinama koje im uslugu dovođenja turista nekako kompenziraju. Pritom će prešutjeti da jednaki proizvod možete pronaći jeftinije, što je primjerice čest slučaj u Indiji gdje cijene svilenih šalova variraju od nekoliko kuna na ulicama do nekoliko stotina u trgovinama za istu tkaninu i način izrade. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju