U jezerima ima nešto posebno, nešto što nas opušta i smiruje. Ona su savršena mjesta za jednodnevni, vikend ili cijeli godišnji odmor; za romantični, obiteljski ili samostalni "bijeg" od svakodnevice ili šetnju kada nam je potreban mir! Jedno savršeno koje morate obići kada se nađete u blizini ili na koje možete planirati ići na odmor jest Ohridsko jezero na granici Makedonije i Albanije.

Jezero nastalo prije ledenog doba

Jezero je nastalo prije ledenog doba i jedno je od najstarijih u Europi. U vodama tog jezera sačuvano je nekoliko endemskih vrsta. Zbog tih i ostalih izuzetnih prirodnih i kulturnih karakteristika, 1980. godine grad Ohrid i Ohridsko jezero proglašeni su Svjetskom baštinom i nalaze se pod zaštitom UNESCO-a. Obala dugačka 96 km razdijeljena je na makedonsku (60 km) i albansku (36 km) stranu. Na obalama jezera nalaze se gradovi Ohrid i Struga u Makedoniji, te Podgradec u Albaniji.

Ohridsko jezero - 3 Ohridsko jezero - 3 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Balkanski Jeruzalem

Planirate li posjet Ohridskom jezeru, predlažemo vam da se smjestite u gradu Ohridu. Taj grad i njegova okolica ponudit će vam velik broj mogućnosti za istraživanje. U ribarskom selu Kaneo nalazi se Sveti Jovan Kaneo – najpitoresknija crkva u blizini Ohrida. Smještena na hridi iznad jezera, jedan je od najpoznatijih prizora izgrađenih prije uspona Osmanskog carstva, vjerojatno u 13. stoljeću. Zbog svojih se mnogobrojnih ckrava Ohrid naziva Balkanskim Jeruzalemom. Navodno ih ima 365, za svaki dan po jedna.

Što još raditi u blizini?

Preporučujemo vam da u Ohridu rezervirate vožnju brodom i na taj način istražite jedno od najstarijih jezera u Europi. Možete to učiniti primjerice u marini Ohrid. Također, pronađite i istražite antičko ohridsko kazalište koje je izgrađeno otprilike 200. g. pr. Kr., a u rimsko doba koristilo se za gladijatorske borbe. U suvremeno se doba koristi kao pozornica Ohridskog ljetnog festivala.
Čaroban pogled na jezero – kud god se okreneš!

S makedonske strane planine Galičice nalazi se Nacionalni park Galičica. Najviši su vrhovi planine Magaro (2 254 m) i Lako Signop (1 984 m), a mi vam preporučujemo da ih istražite i uživate u prekrasnom pogledu na jezero. Budući da je planina Galičica područje između dvaju jezera, odnosno da se s druge strane nalazi jezero Prespa, s vrha ćete uživati u pogledu na čak dva jezera.

Ponesite kući suvenir iz Ohrida!


Ohridsko je područje poznato po ohridskim biserima, pa njih potražite u dućanima i suvenirnicama. Emulzija, koja je ključna za premazivanje bisera, a čija se receptura prenosi samo muškim članovima obitelji dobiva se "ribljeg srebra" koje se izvlači iz ljuski ribe plašice koja je specifična za jezero Ohrid, a u Ohridu samo dvije obitelji izrađuju perle po originalnoj recepturi.

Spasimo srce Europske Amazone! Jednim potezom žele uništiti jednu od naših najljepših rijeka Proljetni spust - 4 Proljetni spust - 3 Proljetni spust - 2 +3 Proljetni spust - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju