Talijanski gradić na brežuljku privlači svoju pozornost dramatičnim položajem na krovu vulkana, a još je i dramatičnija njegova sudbina. Zbog neprestane prijetnje od urušavanja većina stanovnika s vremenom je napustila Civitu di Bagnoregio i otišla u obližnji Bagnoregio, a danas ondje žive najhrabriji.

Zbog neizbježne erozije rubovi Civite nestaju, a upravo je zbog toga i dobio nadimak "umirući grad". Meku glinu na kojoj leže kuće vrijeme, potresi i nepredvidljiva priroda dodatno su oslabili.

Prije su ga nazivali gradom koji umire, no nedavno su promijenili filozofiju i "prekrstili" ga u grad koji želi živjeti. Razlog tome je i odluka gradonačelnika Francesca Bigiottija koji upravlja s oba gradića.

Nakon što je tri godine pridobio dio posjetitelja da ucrtaju Civitu di Bagnoregio na svojoj karti, odlučio se za riskantan potez: odlučio je naplaćivati ulaz u grad. Njegov osjećaj da turisti jače žele vidjeti ono što se naplaćuje pokazao se točnim, a simbolična cijena ulaznice od 11 kuna u 2015. je narasla na 22, dok od 2018. drži cifru od 37 kuna. Broj turista koji dolaze u krhki gradić neumorno raste, a godišnje ga posjeti i milijun ljudi.

2010. broj posjetitelja bio je oko 40 tisuća. Guardian napominje kako je Bagnoregio jedini talijanski grad u kojem se ne naplaćuje porez, a nezaposlenost je tek jedan posto.

Civita di Bagnoregio nalazi se oko 120 kilometara od Rima, a sagradili su ga Etruščani prije 2500 godina sa samo jedim središnjim ulazom kroz kameni luk do kojeg se dolazilo magarećom stazom. Zbijene kuće ubrzo su ispunile ograničeni prostor, a dio stanovništva već se u 17. stoljeću preselio u sigurniji grad. Talijanske vlasti grad planiraju spasiti tako da plato ojačaju čeličnim šipkama koje bi trebale spriječiti daljnju geološku štetu, a zahvaljujući zaradi od turista lakše će odriješiti novčanik.

Magareći puteljak zamijenio je most kojim mogu proći trokolice i mopedi. Ljeti Civita di Bagnoregio broji stotinjak stanovnika koji zimi padaju na dvoznamenkasti broj. Prije osam godina ondje je živjelo 16 stanovnika, a smatra se da ih danas ima tek sedam.

Civita di Bagnoregio Civita di Bagnoregio (Foto: Getty Images)

Odlučite li ga posjetiti, imajte na umu da treba proći dosta strmih stepenica, a snagu možete vratiti u jednom od nekoliko malih kafića ili restorana. Civita di Bagnoregio ponosi se lijepim malim trgovima, kao i glavnim na kojem je katedrala sagrađena u petom stoljeću koja je renovirana više puta do sada. Unutra se nalazi i čudesno drveno raspelo.

Glavni trg je jedinstven, a oni koji su ga posjetili kažu da djeluje kao povratak kroz vrijeme stoljećima unatrag. Osim uskih uličica, srednjovjekovnih dvorišta i starih kuća, turiste fasciniraju trgovine s rukotvorinama, ali i događanja tijekom cijele godine. Prve nedjelje u lipnju i druge u rujnu su magareće utrke poznate kao Palio della Tonna, a Talijanima predstavljaju pravi spektakl. 

Prokoško jezero - 1 Putovanja Odmor u kolibi pokraj Prokoškog jezera: Zaboravit ćete na more kada otkrijete ovu oazu mira u BiH

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju