Jezero omeđeno planinama, drvene kolibe, cvijeće i klupice na suncu. Jeste li znali da se na sat i pol vožnje od čarobnog Sarajeva nalazi prekrasno jezero koje mnogi nazivaju jednim od najljepših u ovom dijelu Europe? Mi smo Prokoško jezero istražili i sigurni smo: vrijedi ga posjetiti.

Plavo oko usred gore

Prokoško jezeru smješteno je na sat i pol vožnje autom iz Sarajeva, što ga čini odličnom idejom za jednodnevni izlet iz tog grada. Nalazi se u središtu planine Vranica, na nadmorskoj visini od oko 1650 metara, a ponekad ga i nazivaju Gorsko oko.

Dom endemskoj vrsti

Prokoško jezero ledenjačkog je tipa, a osim toga posebno je po tome što u njemu živi endemska vrsta triton, koja inače u Bosni i Hercegovini obitava na većem broju lokaliteta. Osim tritona, u jezeru i oko njega moguće je pronaći i brojne druge biljne i životinjske vrste.

Odmor u miru i pogledu na planinu

U ne tako davnom uređenju jezera i njegove okolice, postavljeni su info pultovi, klupe te je uređena staza oko jezera na kojoj je moguće provoditi sate šetajući i uživajući u miru i nezaboravnim pogledima na drvene kolibe, planine i jezero. Osim toga, neke se kolibe iznajmljuju za turiste, pa u jednoj od njih možete i prespavati.

Miris domaće pite

Mnogi mještani koliba koje okružuju jezero dolaze u proljetnim i ljetnim mjesecima ovdje čuvati stoku, brati plodove poput borovnica ili malina i raditi sir. Mirisi finih domaćih pita, kuhanja džemova i domaćeg kruha šire se dvorištima, a u nekima od njih možete ih isprobati, kao i domaći kajmak ili ovčji sir.

Priroda koju se trude zaštititi

Prokoško jezero i okolica zaštićeni su 1982. kada su proglašeni regionalnim parkom prirode i zonom stroge zaštite, a 2005. područje je proglašeno i spomenikom prirode. Ulaz u park naplaćuje se oko 8 kuna. Uređenje se odvijalo i s ciljem smanjenja dolazaka s motornim vozilima, pa je parking osiguran za autobuse i male automobile te ulaz s automobilom do samog jezera dodatno naplaćuje.

Kako doći do Prokoškog jezera?

Iz Splita je najlakše busom doći do mjesta Gornji Vakuf, a iz Zagreba busom do grada Fojnice te u oba slučaja do jezera uzeti taxi. Grad Fojnica 22 kilometra udaljen je od Prokoškog jezera, pa je od njega do Gorskog oka najlakše stići kroz selo Tovarište i zatim 17 kilometara makadamom. Ako ste već u Sarajevu, opcija vam je također bus do Fojnice. Idete li autom, možete lako doći iz svih ovih smjerova i uživati u ljepotama Prokoškog jezera i domaćim pitama.  

Senzacija! Otoci smješteni tik uz Hrvatsku koji nemaju konkurenciju u svijetu Japodski otoci - 7 Japodski otoci - 1 Japodski otoci - 3 +8 Japodski otoci - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju