U američkom je Baltimoreu nedavno instalirano vodeno kolo na solarni pogon, koje u jednom danu preradi 23 tone smeća što pluta po oceanima. Ne postoji način na koji bismo to mogli sigurno znati, ali znanstvenici procjenjuju da količina plastičnog otpada, koje slobodno „plovi“ oceanima, teži oko milijun tona! A da stvar bude gora, mnogo od toga otpada nagomilano je u pet velikih plutajućih otoka, dva u Atlantskom oceanu, dva u Tihom i jedan u Indijskom oceanu.


Očito je da postoji problem, ali malo solarno vodeno kolo, isplivalo je kao najperspektivnije rješenje za ovaj gorući problem. Vodeni kotač instaliran je u svibnju prošle godine u Baltimoreu u luci Inner, koja se nalazi na ušću. Kotač radi na principu podizanja smeća iz vode na traku koja preko kotača odnosi smeće u velike vreće.

Između 16. svibnja i 16. lipnja kotač je obradio 46 tona smeća, koje bi inače završilo u zaljevu Chesapeake, i na kraju u Atlantskom oceanu. Ako bi se ovaj kotač postavio u područje gdje postoji veća koncentracija otpada - mogao bi preraditi i do 23 tone otpada dnevno!


Postoji mnogo rješenja koja se nude za ovaj problem, ali samo su rijetka od njih praktična i hvale vrijedna. Mnoga rješenja na kraju se svode samo na „konceptualnu umjetnost“, koja na kraju uopće ne služi svrsi. Ovo je prvi puta da je stroj za takvu namjenu polučio toliko dobre rezultate.

Uostalom, što da vam dalje pričamo, pogledajte „mašinu“ na djelu nakon oluje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju