Popis dobrobiti koje donosi planinarenje je podugačak. Kretanje u prirodi služi kao odličan ispušni ventil od stresa, osvajanje vrhova pozitivno utječe na samopouzdanje, izgled i cjelokupno zdravlje, ali i društveni život. Ono što ističu u Planinarskom društvu Zagreb-Matica je i ispunjeniji život te punjenje baterija, odnosno odvikavanje od sjedilačkih navika uz televiziju te povratak prirodi.

Planinarske škole počinju u jesenskim i proljetnim mjesecima, a poželite li se upisati već ove godine nemojte dugo čekati jer su kvote ograničene. Dobro je znati da se planinarskom ispitu ne može pristupiti ako ste previše izostajali s predavanja ili izleta. U slučaju neodgodivih obveza uvijek se možete dogovoriti sa školom, ali načelno se izostanci dopuštaju oko dva puta, ali neki izleti su obavezni.

Iako uz odgovarajuće znanje svatko može planinariti sam, upis u školu mnogima služi kao motivacija da steknu naviku odlaska na izlete, osobito kad se za kišnih ili hladnih dana nikome ne da izvući iz kreveta. Ono što je najvažnije, u školama se stječu znanja koja su od presudne važnosti za bezbrižno planinarenje poput prve pomoći, kupnje i odabira planinarske opreme te orijentacije. Kondicija se stječe postepeno kroz pojačavanje zahtjevnosti izleta, a o planinarima brinu vodiči.

"Škola predstavlja cjelinu koja se ponajviše sastoji od izleta i praktičnih vježbi poput čvorologije, ali i od teoretskog djela koji je itekako bitan. Predavanja pokrivaju mnoge teme koje su važne kako biste i vi danas-sutra mogli sigurno i ugodno uživati u vlastitim planinarskim izletima. Nepoštivanjem uvjeta za završetak škole (najmanje 6 izleta i 8 predavanja) gubite pravo izlaska na ispit te dobivanja službene diplome Hrvatskog planinarskog saveza. Nakon završene škole većina polaznika nastavlja odlaziti na izlete s planinarskim društvima", objašnjavaju u Hrvatskom planinarskom društvu Željezničar.

 

A post shared by P.D. Željezničar (@pdzeljeznicar) on


"Prednost naše škole su priznati i stručni predavači i vodiči s višegodišnjim planinarskim iskustvom, poput primjerice Alana Čaplara (koji planinari otkad je naučio hodati), autora brojnih stručnih članaka i vodiča. Prosjek godina u našoj školi je 32, a dolaze nam studenti, kao i visokoobrazovani polaznici. Uvjet je za upis da ste punoljetni“, napominje voditelj škole Mladen Stanković te dodaje kako su gojzerice, ruksak i štapovi osnovna oprema potrebna za pohađanje škole, a ostalo se upotpunjuje postupno sa stjecanjem planinarskog iskustva.

Jedan od tradicionalnih izleta kojima se Željezničari vesele svake godine jest njegovanje uspomene na hrvatsku junakinju, književnicu i planinarku Dragojlu Jarnević, čiji se uspon na Okić 1843. godine smatra prvim alpinističkim usponom u Hrvatskoj, a planinari kreću u prikladnoj odjeći iz tog vremena.

> Kamo na adrenalinski izlet? Lista 'genijalnih gluposti' koje morate isprobati

Članovi planinarskog saveza imaju popuste na smještaj u planinarskim domovima Hrvatske, Slovenije i zemljama članicama UIAA (primjerice Austrija), kao i kupnju opreme, a jeftinije je i putovati organiziranim prijevozom u grupi društva na koje se odlučite. U takvim aranžmanima cijene izleta autobusom po Hrvatskoj kreću se okvirno od 30 do oko 120 kuna.

Planinarenje Planinarenje (Foto: Unsplash)

"Najprije krećemo s jednostavnim izletima kako bismo vidjeli tko je u kakvoj formi, odnosno koliko ima snage za planinarenje te provjerili planinarsku opremu. Ovisno o tome formiraju se grupe koje su prilagođene polaznicima“, kaže Tonči Buličić, voditelj škole iz Runolista, te dodaje kako je do sada na upisima društvo bilo "šareno", odnosno bilo je mnogo mladih, ali i starijih.

"Neka od znanja kojima učimo polaznike jesu ispravno korištenje opreme, vezanje gojzerica ovisno o tipu, praćenje oblaka da bi znali kakvo će biti vrijeme, kako se planinari noću“, otkriva voditelj.

Jesensku zagrebačku školu organizira i PDS Velebit, jedno od najaktivnijih planinarskih društava u Hrvatskoj.

"Predavači u planinarskoj školi Velebit iskusni su planinari, alpinisti, skijaši, speleolozi, liječnici, članovi GSS-a i djelatnici Hrvatskog planinarskog saveza. Neke od tema kroz koje će se proći su kretanje u planini, oprema za planinarenje, čvorovi, prva pomoć, bivakiranje (boravak u divljini), GSS, orijentacija, opasnosti u planini, zaštita prirode, meteorologija, speleologija, alpinizam te visokogorsko“, najavio je Bruno Čipić.

Velebitske šume Velebitske šume (Foto: Josip Martinović)

Odaberite neku od brojnih planinarskih škola koja vam najviše odgovara, a mi vam donosimo kratak pregled nekih od njih:
 

HPD Runolist - Zagreb

Škola traje od 3. 4 do 9. 6., a predavanja se održavaju srijedom od 18 sati na Ribnjaku. Prijave traju do 27. 3. ili do 30 prijavljenih. Učlaniti se možete u društvu na adresi Ribnjak 2, pola sata prije redovnog sastanka koji se održava svake srijede u 20 sati. Cijena škole je 350 kuna. Cijena godišnje članarine za odrasle je 110 kuna, studenti i nezaposleni plaćaju 80, a djeca i umirovljenici 60 kuna.  

PDS Velebit - Zagreb

Nakon 40 Planinarskih škola u jesenskom terminu, PDS Velebit održat će prvu proljetnu školu. Uvodno predavanje održat će se u ponedjeljak 18. 3., a mjesto i vrijeme bit će naknadno objavljeni.

Upisi će nastupiti nakon uvodnog predavanja na kojem ćete dobiti sve informacije. Do tada nema lista čekanja niti uplate školarina. Prošli upisi funkcionirali su tako da bi se zainteresirani trebali prijaviti u određeno vrijeme, a samo bi najbrži "upali". Predavanja se organiziraju u Radićevoj ulici četvrtkom.

Cijena škole je 450 kuna (plativa u dvije rate) plus učlanjenje u PDS Velebit, koje iznosi 50 kuna za studente i umirovljenike te 100 kuna za sve ostale. Prijevoz autobusom na svaki od izleta plaćat će se zasebno prije svakog izleta. Informacije o upisima pratite na Facebooku i njihovim stranicama.  

HPD Željezničar - Zagreb

Upisi u školu počeli su u prosincu, a popunjena je u prva dva dana. Ako želite u planine sa Željezničarima, trebat ćete pričekati iduće proljeće. Predavanja se održavaju u Trnjanskoj ulici ponedjeljkom od 18 sati. Cijena škole je 200 kuna, a potrebno je biti i član HPD-a Željezničar. Članarina je 100 kuna, odnosno 70 kuna za đake i umirovljenike.

HPD Matica - Zagreb

Matica već čitav niz godina organizira planinarsku školu, a novim članovima koji žele upisati preporučuje pohađati izlete i prije početka predavanja.

Predavanja se održavaju srijedom od 19 do 22 sata u Petrićevoj ulici, a počinju 3. travnja. Za prijavu je potrebno popuniti pristupnicu i uplatiti školarinu od 250 kuna. U prostorijama Društva to možete napraviti radnim danom od 18 do 20:30. Upisi traju dok se ne popuni kvota.

Matica organizira ukupno 11 dana izleta. Obvezno treba odraditi dva jednodnevna, dva dvodnevna izleta te pokazne vježbe iz orijentacije i alpinizma. Matica članove poziva i da se uključe u Planinarski ansambl GO RE MI koji povezuje planinarenje i pjevanje. Imaju i FKK – Foto kino klub za ljubitelje fotografije.

HPD Kapela- Zagreb

Planinarska škola počinje u utorak, 19. ožujka u 18 sati uvodnim predavanjem u prostorijama HPD Kapela u Maksimirskoj 51 a. Predavanja će biti u prostorijama društva utorkom od 19 do 20:45. Učlaniti se možete srijedom od 19 do 20 sati.

Osim školarine svi polaznici trebaju obaviti upis u društvo, a za to će trebati fotografija za dokumente, OIB i iznos za godišnju članarinu (najviše 85 kn, manje ako ste student, nezaposlen ili penzić). To možete obaviti i pri prvom dolasku, ili dan kasnije. 

PD Kamenjak – Rijeka

Opća planinarska škola u Društvu Kamenjak ima dugačku tradiciju, a primaju polaznike od 16 do 99 godina. Predavanja se održavaju srijedom u prostorijama Društva na Korzu, a vježbe su obično nedjeljom.

Upisi kreću krajem srpnja ili početkom kolovoza, a broj polaznika ograničen je na 30. Škola počinje sredinom listopada. Za prošlu godinu kotizacija je bila 300 kn.

HPD Mosor –Split

Škola se održava dva puta godišnje, i to u proljetnom (veljača-travanj) i jesenskom (listopad-prosinac) terminu. Predavanja su tijekom tjedna uglavnom utorkom u 20 sati u prostorijama Društva u Sinovčićevoj. Upisati se mogu svi planinari stariji od 15 godina.

Avantura života: Gorštaci se okupljaju za prelazak više od 100 kilometara prekrasne divljine mitskog Velebita Highlander Velebit - 28 Highlander Velebit - 27 Highlander Velebit - 26 +24 Highlander Velebit - 25

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju